Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 22 januari 2018

Hej vårt vinterland!

Av Skogsfrun på Dal - 22 januari 2018 11:03

    Vintern har kommit till Dal!

Underbara dimslöjor över maden och ån på morgonen. -6 och ca 12 cm snö.

Storstövlarna på och ut för att fota. Bästa bilden; dimman över maden,

togs från övervåningen och balkongen där för att slippa få med den tråkiga

... men ack så viktiga teletråden.

Utan den bidde det ingenting här på bloggen t.ex


     

Bästa utkiksplatsen men nu väntar en vacker skogslufs bland snötyngda träd.

Ludde ska ha selen på och skogsfrun är lagom påbyltad. Gåstavarna är en säkerhet på förrädiskt underlag liksom kängor med broddar, så... framåt marsch!


  Fasantuppen, namnad Ture efter förre gamle ägaren till torpet, kommer inte regelbundet men plötsligt står han där under oxeln och spanar, möter skogsfruns blick genom köksfönstret. Kommer närmare med kvicka steg när skogsfrun skyndat sig ut med en skål smaskiga solrosfrön enkom för denne herre.

Så nöjsamt och ett välkommet avbrott i vår stillsamma tillvaro.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tostes matte

27 januari 2018 18:10

Det var längesedan jag var inne och kommenterade på din blogg, men hälsan har varit si och så och då prioriterar man annat. Jag hoppas att du ska få några vackra vinterdagar innan våren visar sig. Själv är jag väl inte så väldigt förtjust i denna vinter, då med tanke på om man ska ut med bilen. I morgon ska jag iväg några mil till V. Tunhems kyrka på barndop. Dagsform och väderlek avgör om det blir något deltagande. Snart är januari slut, men jag önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Skogsfrun på Dal

10 februari 2018 21:33

Å, man tackar och önskar dig detsamma. Har inte varit in här på ett alltför långt tag sen.
Nej vinter är ingen höjdare nu för tiden, mer ett bekymmer. Men vi ska klara av et eller hur!
I Tunhems kyrka är min mor konfirmerad. Dåvarande prästen Klo var mycket omtyckt.

 
Ingen bild

Tostes matte

10 februari 2018 23:53

Ja, prästen Klo blev väl nästan en legend. Det blev resa av till kyrkan och väderleken var perfekt. Se'n har det kommit ytterligare nederbörd och då står bilen där den står. Har din mamma sina rötter i Tunhem? Mina föräldrar har sin uppväxt på Kassaretorpet, ligger mellan Vargön och Vänersborg.

Skogsfrun på Dal

11 februari 2018 12:32

Ja, mormor och morfar hade ett torp beläget i Floget, under Nygård när det ägdes av Koch, . Känner igen namnet Kassaretorp... tror mammas väninna Karin kom därifrån eller Karins man? ;-) Själv hade jag i 10 år ett soldattorp nedanför Hunneberg inte så långt från Tunhem.
Prästen Klo var mormors idol, han kom med veckotidningar till familjen och en gång höll han på att köra över min moster Annie som satt på vägen och lekte när han kom farande i sin bil.

 
Ingen bild

Tostes matte

11 februari 2018 18:41

Min mormor och morfar bodde också i ett torp under Nygård och hade sin arbetsplats där. Då bestod familjen av åtta barn, varav den yngsta dog i späd ålder. 1916 byggde morfar eget hus på Kassaretorpet och där föddes ytterligare två. Marianne har visat mig var du bodde vid Hunneberg. Det är en mäktig plats att bo på. Forntida borg om man nu ska tro historien.

Skogsfrun på Dal

15 februari 2018 13:25

Vet du var dina morföräldrar bodde? Mina bodde i första torpet på v sida från Vargön räknat, mitt emot Janssons (som hade affären)De hette Gustavsson. Jag bodde nog ca en km från berget. När de byggde nya motorvägen blev vi avskiljda av den, inte så roligt att rida över.

 
Ingen bild

Tostes matte

15 februari 2018 21:52

Namn på torpen de bodde på har jag fått genom släktforskningen, men var de låg rent geografiskt vet jag inte. Det var Korsbogården och Gartegården, Hol. Torpen Lugnet och Kilen u. Nygård. Ett ställe hade det roliga namnet Fläskoset, en annan boplats var Ronnums säteri och även Önafors. Det var säkert ytterligare några stycken

Skogsfrun på Dal

16 februari 2018 13:21

Vi bodde granne med Gartegården när vi hade torpet Fridhem!4 syskon hade tagit över gården. Vi bjöds dit på gammaldags julkaffe.

 
Ingen bild

Tostes matte

16 februari 2018 22:26

Vi pratar om slutet av 1800-talet fram till 1916 då mina morföräldrar byggde sitt eget hus. Många andra människor har sedan dess befolkat de torp vi pratar om, och om de som bor i dem nu vill söka bakåt så kan mycket spännande historia komma i dagern. Under min släktforskning kom jag fram till att p.gr a. att mina anor fattade de beslut de gjorde så är jag den jag är idag. Det låter trevligt med det gammaldags julkaffet.

Skogsfrun på Dal

17 februari 2018 15:47

Ja släktforskning är intressant. Vad mig beträffar har jag förutom torpare och bönder, både belgare och skottar att tacka för att jag finns till;-) Man är som man är... en person(s) blandning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Måndag 6 maj 17:30

En kväll i Mars kunde vi inte låta bli att tjuvstarta utelivet trots att det under dagen fallit ett tunt snötäcke. Jo, det var ruggigt kallt så vi blev snart tvugna att dra oss inomhus.     Nu är vi inne i Maj månad och skogsfrun är sittan...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 27 feb 10:08

    VÅR! Absolut. Första gänget trädgårdsmöbler har kånkats fram och provsuttits i solgasset.
       Det sticker upp saker lite här och där också.
 Annat var det förra året dags datum...men i Mars! ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 6 feb 23:39

  Medan snön dalar får vi roa oss bäst vi kan inomhus. Mirre tycker det är för mycke snö och för lite möss. Em sladd får duga.     Matte studerar Putin på Play. Intressant men inte överraskande insyn i maktens boningar. Ludde på soffan är v...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 feb 11:42

Opinion live igår:Så upphetsade folk blir när naturen kommer dem nära.Jag hade blivit glad över att den ensamma vargen lyckats ta ett byte och få ett skrovmål.Flytta bytet till skogen hade löst problemet.Eller gett vargen bedövning och flyttat den ti...

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 31 jan 17:34

Kärt besök av en gammal bloggkompis som hittat hit trots viss förändring och långt blogguppehåll föranleder skogsfrun att ta sig ett tag i kragen och skriva några upplysande meningar om sakernas tillstånd, apropå det.(Lååång mening det där).   Lä...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se