Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 20 september 2012

När man får oväntat besök....

Av Skogsfrun på Dal - 20 september 2012 17:41

  De knackade inte på dörren men lilla Ninna hörde allt att det var främmat där utanför.
Mannen förklarade så försynt att  en av damerna i sällskapet var barnfödd på Torpet och gärna skulle vilja ta sig en titt. Kom in kom in, utbrast glatt överraskad en skogsfru, som nyss stått i och bakat bullar. Ni vill väl ha kaffe.
Maj var alltså född på Torpet och av samma goda årgång som en viss skogsfru.

Ett underligt sammanträffande eller hur!


  Intressant att få reda på hur det hade varit att växa upp här. Maj pekade och berättade var hennes mor hade haft sitt grönsaksland, körsbärsträden de frossat i stod på samma ställe men syrenhäcken hade sträckt sig utmed hela kanten av gräsmattan. Där snickarboden står hade det varit en liten damm, och vedboden stod där lillstugan står nu. Den stora dammen bakom Torpet som vi trott vara grävd, var precis likadan på Majs tid. Hon hade hoppats på kantareller men det kunde Torpet dessvärre inte bjuda på -dåligt svampår just här i allafall.


Maj och skogsfrun gick en promenad medan de andra vilade sina ben. När vi kom till gamla pilgrimsleden som löper utmed vår gräns mot skogen berättade Maj att här kördes det med häst och vagn. Jaha! och nu har markägaren satt upp en skylt med “Ridning förbjuden” Något förbud för att köra traktor är det av allt att döma inte.


Skolvägen var lång, berättade Maj. Genom skogen på pilgrimsleden bort till Linderud är det nog minst 3 km. Vintertid kunde torparen på Kasen ploga åt dem, han hade häst. Maj hade gamla dåliga stövlar på sig då, som hon tog av när hon kom fram och gömde under en uppochnervänd båt som låg där vid skolan, hon hade andra skodon med sig, att byta till.


Torpet hyrde Majs mor för 10 kr/månaden av de tre bröder som då ägde och brukade gården Skötterud.  Maj mindes med förtjusning att de barn fick vara med och trampa hölassen. De köpte också mjölk där. Hon berättade också precis hur det hade sett ut inuti Torpet när murstocken fanns kvar och före utbyggnaden. Hon och brodern hade legat i köket för där var det varmast.


Så for sällskapet vidare för att överraska Majs bror i Köpingen. Skogsfrun tror att de  var nöjda med besöket och kanske gör de en tur igen till sommaren. Ja de är hjärtligt välkomna, Maj har säkert mycket mer att berätta om gamla tider på Dal:-) 
ANNONS
 
resenärskan

resenärskan

20 september 2012 20:57

Åhh, vad trevligt och mysigt det låter. Förstår att ni hade mycket att prata om. Tänk att hon var barnfödd i Torpet ... Man kommer ihåg hur allt var när man var barn men hur det såg ut för 10-15 år sen det är bortglömt det mesta. Hon kommer säkerligen tillbaka nästa sommar. Ja, så hade frua bakat bullar strax innan så hemtrevnaden var total ... Känner doften ända hit. Här ska det ske i morgon har jag tänkt och en toscakaka skall jag också fixa till, om lusten sitter kvar.
Ha en skön kväll i Torpet ni två ... Jag skall strax se Plus nu och debatt sen. Tjingeling !!

http://resenarskan.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

21 september 2012 06:52

Ja det var jätteroligt, jag hoppas få datorkontakt med chafförens dotter som jag kan skicka bilderna jag tog på Astrid, till. Astrid har också gamla bilder från Torpet som jag kanske får dela, det vore toppen!

Baka baka liten kaka
lägga smör emellan;-)

 
Fjällbruden Maki

Fjällbruden Maki

20 september 2012 22:00

Så mysigt!
Tänk att det finns folk som vågar knacka på dörren där dom bott som barn. Så mycket man får veta från tidigare liv, betydelsefullt för framtiden.
Också rätt ställe att komma till en person som Dig med talanger att skriva händelse. Fantastiskt, få veta om husets historia och för Astrid att se huset idag med kärleksfulla välkomnande invånare.
Kram

http://maki.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

21 september 2012 06:57

Faktum är att Ninna hörde dem innan de knackat, de stod där och tvekade;-)Besöket var nog lika roligt för mig som för Astrid -att höra henne berätta om hur de hade haft det i köket, så målande att man såg det framför sig. Tror att det var väldigt hemtrevligt.

kram vännen

 
Ingen bild

Bonnkärringa

21 september 2012 01:55

Men en sån intressant dag frua har varit med om. Inte var dag man får besök av sånt främmande. Måste ha varit roligt att få en kort historia om Torpet innan frua och RR tog det i besittning.
Sånt värmer hjärtat att hitta tillbaka till barndomshemmet sitt som Astrid gjorde.
Och blev välkomnad med kaffe och trevligt bemötande!
Mycket intressant att läsa om, det värmde även mitt hjärta av denna härliga berättelse.
Kram! :)

Skogsfrun på Dal

21 september 2012 07:03

Javisst! Det var ingen hejd på överraskningarna denna dag:-)
Lite senare knackade det på dörren igen! Där stod grannens lille grabb 4-årige Elias -dä ä bara ja, sa han. Det var inte så bara, han kan konsten att snacka och FRÅGA den lille mannen;-)

Gott att få värma dig litegrann;-) Nu stundar kalltider och jag ska strax sätta fart på brasan här innan RR kommer ner från paulunen.

Kram på dig!

 
Marre

Marre

21 september 2012 10:41

Ja, verkligen roligt och så intressant, rena rama historia om Torpet, hi. Härligt att denna Astrid vågade knacka på, för vem gör det i dessa dagar, ja, det är verkligen inte som förr, hm.

Trevlig helg önskas er alla. Kramiz

http://papillonbus.bloggplatsen.se/

Skogsfrun på Dal

21 september 2012 10:45

Ja det var ett trevligt besök:-)
Relativt sett är Torpet nog så gammeldags. Enklare att bara knacka på EN dörr och inte behöva bry sig i dörrkoder och porttelefoner, parkeringsplatser finns det nästan obegränsat -så det är bara att droppa in;-)

Tack detsamma och Kram!

 
Ingegerd

Ingegerd

21 september 2012 20:15

Det var ju helt underbart att denna Astrid kom sig för med att knacka på er dörr! Att få höra hennes berättelser var säkert både intressant och rörande. Tror nog hon var nöjd med att ni skött om Torpet så väl, trots förändringar och tidens gång. Verkligen en tankeställare! Trevlig helg!

http://vitplister.blogg.se/?tmp=254426

Skogsfrun på Dal

22 september 2012 11:37

Ja, jag tror att Astrid och hennes vänner som skjutsat henne var nöjda med besöket. Det vore roligt att få se dem här igen nästa sommar.
Astrid har säkert mer att berätta!

Trevlig helg önskas er!

 
Berit Elisabet

Berit Elisabet

22 september 2012 18:52

Sånt där är verkligen jätteroligt, när jag för mer än 25 år sedan bodde i ett gammalt torp hände just en sån där sak. Mannen berättade om hur det varit, ett litet kök och en "kammare". Det var allt. Men så småningom byggdes till ett rum (vi hade inrett vinden också). Han var för övrigt lycklig över att de gamla äppelträden fanns kvar, Melonäpple, Åkerö, Sävstaholm... "Världens godaste öpplen, hoppas ni uppskattar dem efter förtjänst!". Det gjorde vi. Jordkällaren också. :)
Jag har själv gjort ett motsvarande besök i mitt eget barndomshem, tillsammans med min mamma några år innan hon dog. Det var hon och min pappa som byggt huset, på sena 20-talet. De nuvarande ägarna var jätteglada över att få svar på alla de frågor de haft! Plus en hel massa annat som de inte visste hur gärna de hade velat veta... :) Jag vågade mig inte heller riktigt fram, stod vid infarten och tittade - och pratade med en liten tjej (tror hennes föräldrar blev lite oroliga när de såg oss genom fönstret, så de gick ut och kollade...)
Det vore väl trevligt om Astrid kom tillbaks, och berättade ännu mer!

http://beritelisabet.blogspot.se

Skogsfrun på Dal

22 september 2012 19:13

Det är nog ganska vanligt att man längtar sitt barndomshem och gör en hemvändarresa. Talade nyss med RR:s syra i Haninge, som var av den bestämda uppfattningen.
Roligt att läsa om att du också varit med om samma sak:-)

Ja Astrid kommer säkert tillbaks, kanske bor hon någon vecka i lillstugan! Det finns så mycket mer att fråga henne om och en hel del platser vi kunde besöka i Köpingen och på Dal.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Måndag 6 maj 17:30

En kväll i Mars kunde vi inte låta bli att tjuvstarta utelivet trots att det under dagen fallit ett tunt snötäcke. Jo, det var ruggigt kallt så vi blev snart tvugna att dra oss inomhus.     Nu är vi inne i Maj månad och skogsfrun är sittan...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 27 feb 10:08

    VÅR! Absolut. Första gänget trädgårdsmöbler har kånkats fram och provsuttits i solgasset.
       Det sticker upp saker lite här och där också.
 Annat var det förra året dags datum...men i Mars! ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 6 feb 23:39

  Medan snön dalar får vi roa oss bäst vi kan inomhus. Mirre tycker det är för mycke snö och för lite möss. Em sladd får duga.     Matte studerar Putin på Play. Intressant men inte överraskande insyn i maktens boningar. Ludde på soffan är v...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 feb 11:42

Opinion live igår:Så upphetsade folk blir när naturen kommer dem nära.Jag hade blivit glad över att den ensamma vargen lyckats ta ett byte och få ett skrovmål.Flytta bytet till skogen hade löst problemet.Eller gett vargen bedövning och flyttat den ti...

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 31 jan 17:34

Kärt besök av en gammal bloggkompis som hittat hit trots viss förändring och långt blogguppehåll föranleder skogsfrun att ta sig ett tag i kragen och skriva några upplysande meningar om sakernas tillstånd, apropå det.(Lååång mening det där).   Lä...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se