Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 14 september 2012

Ingen skräddare men skräddat blev det.

Av Skogsfrun på Dal - 14 september 2012 09:57

  Flygande tefat? Nej morgonlampan som speglar sig i regnvädret.


Senaste dagarna har torpet varit bakstuga där skogsfrun stått i mjölmolnen och  förvandlat kletiga degklumpar till gott och hälsosamt bröd....Nåja, med en nypa salt då, vetebullar och småkakor ska man väl ta det lugnt med men hemmabakt är klart överlägset köpebröd både till smak och innehåll.
Fick en bok av en omtänksam vän; “Äkta vara” av Mats-Eric Nilssson, som verkligen inspirerar till egentillverkning och användning av utvalda råvaror. Rekommenderas!


Skräddade kläder vet alla vad det är men Skräddat mjöl och därav Skräddakakor....


       

Väl liten bunke!   Ämnen till jäsning kavlas ut utan knådning        Klart!  

 
SKRÄDDA KAKOR
Att skrädda betyder inom bakkonsten  att skilja eller sikta och syftar på mjölet som används, nämligen rågsikt blandat med vetemjöl
Det här behövs för 4 st som blir tjocka nog att klyvas.
50 gram jäst eller 2 påsar torrjäst
(50 gram margarin) jag tar inget fett i
21/2 dl mjölk  21/2 dl vatten
2 msk sirap
2 tsk salt
1 tsk blandade brödkryddor
Sätt degen på rågsikt
baka ut med vetemjöl
Ugn 200 grader


Tips: jag har 2 plåtar inne från början
en högt upp och en längre ner.
Man hystar in kakorna naggade, en på var plåt
skiftar efter 10 min
färdiga efter ytterligare 5 minuter


Ja, brödet blev gott och fick klart godkänt av RR;-) Testa vetja!

 
ANNONS
 
Agneta

Agneta

14 september 2012 12:30

Hejsan, Sara!
Vad energisk du är som bakar eget bröd men jag känner doften ända hit ner :-) Finns väl inget som går upp emot doften av nybakat i en bostad?
Men jag undrar hur mycket rågsikt du använder? Eller har jag läst illa?
Busväder utan dess like i dag så jag vaknade för tidigt av smattrande regn mot rutan..usch!
Trevlig helg!
Kram, Agneta

http://www.agnetas.name

Skogsfrun på Dal

14 september 2012 18:22

Agneta, jag förutsätter att alla som läser har bakat någon gång. Man sätter degen och då tar jag i rågsikt så mycket att det blir en mer än halvfast deg, mjölar ovanpå och låter jäsa under duk. Sedan tar jag i vetemjöl lite lagom så degen går att slå och när den släpper kanten häler man upp den på bakbordet och knådar den smidig där. Delar den i 4 ämnen/delar som får jäsa medan man bakar ut det första, kavlar på fjölen och naggar. Ämnena knådas inte utan kavlas ut direkt då blir det ett lättare och luftigare bröd.
Du får lov att tala om hur ditt brödbak blev!

Regnovädret försvann och solen kom samtidigt med vännen Maki:-)

Läser nu "Kall som graven" av Peter Robinsom, den verkar lovande.

 
MarreRasmus&Ice

MarreRasmus&Ice

14 september 2012 16:31

Skräddar kakor låter avancerat, haha. Men gott ser det ut och så duktig du är, den goa frestande doften känns enda hit, mmmmm

Här har vi också rustväder, mindre skoj med genomsura vovvar. Och mindre kul med lilla monstret som biter än varje gång det ska till o torkas, hjälp.

Trevlig helg önskas er alla på Torpet. Bamsekramizar

http://papillonbus.bloggplatsen.se/

Skogsfrun på Dal

14 september 2012 18:24

Skräddakakor är väldigt enkla att göra, men det är ju allt när man kan det;-)

Det är krut i vovven hör jag, säkert valpfasoner som går över med lite korrigering från matte;-)

Trevlig helg till er också!

 
Ingen bild

Lena

14 september 2012 20:58

Mats-Eric - en man som vet vad han skriver om. Han hade gillat ditt bak idag!

Skogsfrun på Dal

14 september 2012 21:57

Det hoppas jag;-) Tyvärr hittade jag inte ekologiskt rågsikt och allt ekologiskt är i pyttepaket. Önskar att det funnes en kvarn på Dal där man kan köpa riktigt mjöl i större mängder. RR gillar mitt bröd som väl, han som förut var sötlimpefrälst;-))

 
Ingen bild

Titti

15 september 2012 08:49

Bakade mycket när kottarna växte upp, numera blir det sällan av. Konstigt, man hann mera när när huset var fullt! Men förstås, det handlar om prioriteringar.

Ha en go´ helg i Torpet!

Skogsfrun på Dal

15 september 2012 19:59

Man ska alltid prioritera det som är roligt!
Antagligen har du skojigare göromål än att baka men i brist på bröd så...bakar man;-))

 
margus

margus

15 september 2012 23:38

Oj, vilken flitig myra du är!
Wow, plötsligt blev jag störtsugen på scones. Inte sådär nyttigt, kanske, men det blir första baket i höst. Men aldrig så länge vädret står oss bi. Kan bara inte vara inne då.
Himla kul bild med tefatet;-)

http://margus.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

16 september 2012 07:56

Flitig eller rastlös, det är frågan;-) Springer ut och in mest hela tiden och tycker dagen räcker till både det ena och andra. Sköna dagar upplevs till 100% och tackar vi ödmjukt för:-)
Flygande tefat som svävar i trädgården kan bara inte ignoreras;-))

 
Ann-Britt

Ann-Britt

16 september 2012 22:02

Låter smaskens!
Den boken har jag funderat på. Borde alltså införskaffas.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

17 september 2012 10:48

"Äkta vara" -ja den är mycket bra och kan med fördel användas som uppslagsbok. Man blir förvånad och förskräckt men får också bra tips!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 sept 21:22


    September gör sitt inträde. De kära djuren spanar tveksamt in den disigt kylslagna morgonen och vissa kvällar kräver en värmande brasa.           Vi räknar trädslag    fikadags         bekväma MBT-skor    presentmuggen invigd! Kär...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 29 juli 11:47


  Tycker Ludde om sparris? Jaadå.  Välkommet besök av vännen Maki, räkorna var slut i affären men rökt makrill är inte fy skam. Ludde vill gärna vara med vid bordet men rör ingenting om tillfälle bjuds. Han äter inte ens sin egen mat om inte ...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 22 juli 15:06


      Fina hällristningar   vid X badstället    kajakpaddling åh!   Efter doppet en fika  Vid lagom varmt väder och när längtan till ett dopp blir oemotståndlig, far vi iväg. En sådan dag valde vi Högsbyn vid sjön Råvarpen, ett favoritst...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 8 juli 22:44


      Mirre har blivit så kärvänlig och en riktig sällskapskatt ligger gärna bredvid datorn och vill vara med och tassa på tangenterna när matte inte är med på noterna hittar han på bus.Det är honom förlåtet.         En dag fick vi...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 23 juni 21:01


      Midsommarafton vilar torpet i grönskan. Vi är ensamma men har varandra. Förmiddagens väder var helt okej, lagomt för en tidig affärsresa till köpingen. Vid 16-tiden kom en häftig regnskur som gav oss 5 mm välbehövligt regn. Vi går ru...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se