Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 13 september 2011

Skit ska man inte ta men lite rensar magen.

Av Skogsfrun på Dal - 13 september 2011 15:02

  Klicket förstorar!

Physalis är gula eller gulgröna bär, i storlek ungefär som körsbär. Skalet är blankt. Det saftiga fruktköttet är gult med många små mjuka kärnor. Smaken är söt-syrlig. Varje bär är omslutet av ett ljusbrunt hölje (ett förstorat blomfoder), som liknar höljet hos prydnadsväxten Japansk lykta. (som det är släkt med) Hela växten förutom bäret är giftig.


Physalis kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerika. Plantan är en slingerväxt, som odlades redan av inkaindianerna, särskilt på grund av att den är C-vitaminrik. Av samma skäl spreds odlingen längs de viktigaste skeppsrutterna, som medel mot skörbjugg. På detta sätt spreds physalis till Cape of Good Hopes (Godahoppsudden), härav namnet Kapkrusbär.


Jaha, denna tjusiga växt vars frukter introducerats på torpet av Maki ska man nog här försöka sig på att odla. Inte nu men till våren. Bären är verkligen jättegoda.


    
Varför vegetarianer presterar bättre.
“Sedan den moderna idrotten startade, med olympiska spel 1896, har det faktiskt funnit många vegetarianer som varit bäst inom sina respektive idrotter. Det har varit allt från långdistanslöpare som Pavo Nurmi med 8 OS-guld och 20 världsrekord i början av förra seklet till sprinters som Carl Lewis med 17 OS-guld i sprint och längdhopp . Men även body buildern Andreas Cahling, med flera internationella titlar, och sexfaldige vinnaren av Iron man, David Scott, var vegetarianer då de presterade som bäst. Den stora frågan är varför? Många lever förmodligen i tron att kött och fisk är nödvändigt för att bygga en stark och uthållig kropp. De som är lite mer insatta i näringsfysiologi vet dock att växtriket i kombination med mjölkprodukter ger allt en människa behöver för att prestera på topp och må bra.”

Källa: Hälsobygget


Det är alltså kolhydraterna, fibrerna, fetterna, mineralerna, vitaminerna och antioxidanterna från växtriket, som är viktigast för prestationsförmåga, men nu har man funnit att det är Nitratet som finns i grönsaker och rotfrukter och som i munhålan omvandlas till Nitrit, som ger den positiva effekten. På sajten Hälsobygget kan man läsa mer om detta fenomen.


Visste vi att nyttiga bakterier i munhålan är viktigt, fel att skölja munnen med desinficerande medel alltså.  Att våra hundar får problem av FÖR LITE bakterier i magen p.g.a den bakade, vid hög temperatur behandlade hundmaten. Visste vi att Avokado innehåller ett fett som de flesta djur inte tål? Nää min liv och själ, inte skogsfrun i alla fall men NU vet vi!
Vad allt har man inte kvar att lära, men den som söker skall finna och forskning bekräftar mycket som av hävd praktiserats och levts. Till exempel: "lite skit rensar magen";-)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Bonnkärringa

14 september 2011 02:20

Litte skit renser magen var ett ordspråk min mor allti sa! Nog så rätt...
Kosten har en stor betydelse för att vi ska orka med och kunna prestera nåt varje dag. Må bra, tja det hänger väl ihop alltsammans!
Psyalis äts här blandat med andra frukter till efterrätt, gôrgôtt!
Må så grankott! ;)

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 02:47

Hoppla! Fanns det en till därute* som inte kan sova i stormens öga, eller är det fullmånen vi ska skylla på. Bägge på en gång blir absolut för mycket.
Jasså hon tar sig ett Psyalisbär ibland, det är mer än vad jag gör men det ska kanske bli ändring på det. Är dom dyra tro?
Apropå kostnad och KOST så slarvas det ofta med dagens viktigaste måltid -frukosten. Ja inte vi FRUAR men andra;-)

Må så FRUKTansvärt gött nu Bonnkärringa! (konstigt språk svenskan;-))

 
Kjell E

Kjell E

14 september 2011 07:44

Kapkrusbär är delikatessavdelningen.
Sår man dem tillräckligt tidigt, så kan man skörda en del innan kylan kommer.
Resten kan man ta in. hela plantor hängande upp och ner i rumstemperatur. Minst halva skörden tas på det viset.
Vi har dem i växthuset, när vi har dem, men får ändå skörda mycket inne.
Lycka till Physsalisen.

http://nabbsjuan.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 08:11

Tack. Jag tänker driva upp dem på verandan och sen flytta ut dem mot en södervägg å sen får en la huka sig härinne;-))

 
Ingen bild

Lena

14 september 2011 11:05

Ett jättelass med pasta är visst vad alla långdistansare laddar in före en prestation. Eller mycket fett. Proteiner i överdrivna mängder för att bygga upp musklerna. Det är inte lätt att bygga en kropp på 10 minuter som Arne Borg sa.

Choklad tål de små fyrbenta inte och av lök kan de dö. Nu vet vi det vi inte visste förr.

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 12:19

Verkligen? själv känner jag mig ännu mer som en däst kossa efter en riklig pastamåltid;-)
10 minuter -ack nej, det krävs säkert långan tids klok mathållning utöver fysisk träning.
Att på kort sikt bygga upp sin kropp straffar sig i slutänden.

Jodå, choklad och lök frossar vi själva gottigt på, men vovvarna får inte smaka;-)

 
margus

margus

14 september 2011 21:53

Psysalis ätes begärligt av våra sparvpapegojor under tider då vi ej har nypon till hands. Tycker själv de smakar surt, är känslig för det.
Vår lilla Sigrid har bättre tandhälsa än våra tidigare hundar, inga problem med tandsten och dylikt. Hon äter precis samma fabrikstillverkade foder som de andra åt i hela sina liv, men DE hade tandsten. Inte Sigrid. Knepigt, va...

http://margus.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 22:23

Odlar ni alltså psysalis -till fåglarna?
Lyxigt;-) Lätt?
Hundars munhälsa skiljer sig väl inte stort från vår. Personlig, beroende på vilken kemisk sammansättning saliven har, hur mycket och hur vi tuggar o.s.v Att mat och mage betyder mycket är helt klart, men också kroppens förmåga att "ta hand omet"
Somliga får lägga på ett extra kol med dyra tandläkarräkningar som trist följd.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Söndag 19 nov 11:24


I natt vaknade jag upp i ett diskotek...?Insåg snart att jag fortfarande befann mig på torpet trots det blinkande ljuset som for omkring i rummet, återkastat av den stora spegeln där även min yrsligt förskräckta skepnad visade sig.  Nästa tanke: vem ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 15 nov 18:54


Hoppsan! Nu är vi redan inne i November....     och här står Ludde och vaktar huset mot Herr Frost.     5 kalla en morgon och is på vattentunnan. Dags att tömma den och börja vattna inneblomstren med kranvatten. Vacker belöning för mödan...

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 2 nov 17:05


  Framme på uppfarten kommer svanar flygande.     Första november och vi tar en tur till vännen Maki. Ludde är överlycklig inför bilresan, hela tiden uppmärksam på vad som händer utmed vägen. Vi kör Brudfjällsvägen dit. Den slingriga och...

Av Skogsfrun på Dal - Söndag 22 okt 15:45


    När strömmen går blir det nattsvart och glad blir man inte. Snarare handfallen och hjälplös ända tills adrenalinet strömmar till, man får fart i kaminen och tänt alla ljus man hittar i gömmorna. Syndaren denna gång var bredbandsbolaget som h...

Av Skogsfrun på Dal - Tisdag 3 okt 16:56


  Oktober börjar bra med ny, rasande snabb Mac-mini och fler externa hårddiskar. Nu är det bara att köra sa installatören och skogsfrun anammar förstås. Grodan symboliserar HOPP om långvarig och trogen tjänst, ett tillskott i skogsfruns piggt...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22
23
24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se