Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 13 september 2011

Skit ska man inte ta men lite rensar magen.

Av Skogsfrun på Dal - 13 september 2011 15:02

  Klicket förstorar!

Physalis är gula eller gulgröna bär, i storlek ungefär som körsbär. Skalet är blankt. Det saftiga fruktköttet är gult med många små mjuka kärnor. Smaken är söt-syrlig. Varje bär är omslutet av ett ljusbrunt hölje (ett förstorat blomfoder), som liknar höljet hos prydnadsväxten Japansk lykta. (som det är släkt med) Hela växten förutom bäret är giftig.


Physalis kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerika. Plantan är en slingerväxt, som odlades redan av inkaindianerna, särskilt på grund av att den är C-vitaminrik. Av samma skäl spreds odlingen längs de viktigaste skeppsrutterna, som medel mot skörbjugg. På detta sätt spreds physalis till Cape of Good Hopes (Godahoppsudden), härav namnet Kapkrusbär.


Jaha, denna tjusiga växt vars frukter introducerats på torpet av Maki ska man nog här försöka sig på att odla. Inte nu men till våren. Bären är verkligen jättegoda.


    
Varför vegetarianer presterar bättre.
“Sedan den moderna idrotten startade, med olympiska spel 1896, har det faktiskt funnit många vegetarianer som varit bäst inom sina respektive idrotter. Det har varit allt från långdistanslöpare som Pavo Nurmi med 8 OS-guld och 20 världsrekord i början av förra seklet till sprinters som Carl Lewis med 17 OS-guld i sprint och längdhopp . Men även body buildern Andreas Cahling, med flera internationella titlar, och sexfaldige vinnaren av Iron man, David Scott, var vegetarianer då de presterade som bäst. Den stora frågan är varför? Många lever förmodligen i tron att kött och fisk är nödvändigt för att bygga en stark och uthållig kropp. De som är lite mer insatta i näringsfysiologi vet dock att växtriket i kombination med mjölkprodukter ger allt en människa behöver för att prestera på topp och må bra.”

Källa: Hälsobygget


Det är alltså kolhydraterna, fibrerna, fetterna, mineralerna, vitaminerna och antioxidanterna från växtriket, som är viktigast för prestationsförmåga, men nu har man funnit att det är Nitratet som finns i grönsaker och rotfrukter och som i munhålan omvandlas till Nitrit, som ger den positiva effekten. På sajten Hälsobygget kan man läsa mer om detta fenomen.


Visste vi att nyttiga bakterier i munhålan är viktigt, fel att skölja munnen med desinficerande medel alltså.  Att våra hundar får problem av FÖR LITE bakterier i magen p.g.a den bakade, vid hög temperatur behandlade hundmaten. Visste vi att Avokado innehåller ett fett som de flesta djur inte tål? Nää min liv och själ, inte skogsfrun i alla fall men NU vet vi!
Vad allt har man inte kvar att lära, men den som söker skall finna och forskning bekräftar mycket som av hävd praktiserats och levts. Till exempel: "lite skit rensar magen";-)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Bonnkärringa

14 september 2011 02:20

Litte skit renser magen var ett ordspråk min mor allti sa! Nog så rätt...
Kosten har en stor betydelse för att vi ska orka med och kunna prestera nåt varje dag. Må bra, tja det hänger väl ihop alltsammans!
Psyalis äts här blandat med andra frukter till efterrätt, gôrgôtt!
Må så grankott! ;)

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 02:47

Hoppla! Fanns det en till därute* som inte kan sova i stormens öga, eller är det fullmånen vi ska skylla på. Bägge på en gång blir absolut för mycket.
Jasså hon tar sig ett Psyalisbär ibland, det är mer än vad jag gör men det ska kanske bli ändring på det. Är dom dyra tro?
Apropå kostnad och KOST så slarvas det ofta med dagens viktigaste måltid -frukosten. Ja inte vi FRUAR men andra;-)

Må så FRUKTansvärt gött nu Bonnkärringa! (konstigt språk svenskan;-))

 
Kjell E

Kjell E

14 september 2011 07:44

Kapkrusbär är delikatessavdelningen.
Sår man dem tillräckligt tidigt, så kan man skörda en del innan kylan kommer.
Resten kan man ta in. hela plantor hängande upp och ner i rumstemperatur. Minst halva skörden tas på det viset.
Vi har dem i växthuset, när vi har dem, men får ändå skörda mycket inne.
Lycka till Physsalisen.

http://nabbsjuan.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 08:11

Tack. Jag tänker driva upp dem på verandan och sen flytta ut dem mot en södervägg å sen får en la huka sig härinne;-))

 
Ingen bild

Lena

14 september 2011 11:05

Ett jättelass med pasta är visst vad alla långdistansare laddar in före en prestation. Eller mycket fett. Proteiner i överdrivna mängder för att bygga upp musklerna. Det är inte lätt att bygga en kropp på 10 minuter som Arne Borg sa.

Choklad tål de små fyrbenta inte och av lök kan de dö. Nu vet vi det vi inte visste förr.

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 12:19

Verkligen? själv känner jag mig ännu mer som en däst kossa efter en riklig pastamåltid;-)
10 minuter -ack nej, det krävs säkert långan tids klok mathållning utöver fysisk träning.
Att på kort sikt bygga upp sin kropp straffar sig i slutänden.

Jodå, choklad och lök frossar vi själva gottigt på, men vovvarna får inte smaka;-)

 
margus

margus

14 september 2011 21:53

Psysalis ätes begärligt av våra sparvpapegojor under tider då vi ej har nypon till hands. Tycker själv de smakar surt, är känslig för det.
Vår lilla Sigrid har bättre tandhälsa än våra tidigare hundar, inga problem med tandsten och dylikt. Hon äter precis samma fabrikstillverkade foder som de andra åt i hela sina liv, men DE hade tandsten. Inte Sigrid. Knepigt, va...

http://margus.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

14 september 2011 22:23

Odlar ni alltså psysalis -till fåglarna?
Lyxigt;-) Lätt?
Hundars munhälsa skiljer sig väl inte stort från vår. Personlig, beroende på vilken kemisk sammansättning saliven har, hur mycket och hur vi tuggar o.s.v Att mat och mage betyder mycket är helt klart, men också kroppens förmåga att "ta hand omet"
Somliga får lägga på ett extra kol med dyra tandläkarräkningar som trist följd.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 sept 21:22


    September gör sitt inträde. De kära djuren spanar tveksamt in den disigt kylslagna morgonen och vissa kvällar kräver en värmande brasa.           Vi räknar trädslag    fikadags         bekväma MBT-skor    presentmuggen invigd! Kär...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 29 juli 11:47


  Tycker Ludde om sparris? Jaadå.  Välkommet besök av vännen Maki, räkorna var slut i affären men rökt makrill är inte fy skam. Ludde vill gärna vara med vid bordet men rör ingenting om tillfälle bjuds. Han äter inte ens sin egen mat om inte ...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 22 juli 15:06


      Fina hällristningar   vid X badstället    kajakpaddling åh!   Efter doppet en fika  Vid lagom varmt väder och när längtan till ett dopp blir oemotståndlig, far vi iväg. En sådan dag valde vi Högsbyn vid sjön Råvarpen, ett favoritst...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 8 juli 22:44


      Mirre har blivit så kärvänlig och en riktig sällskapskatt ligger gärna bredvid datorn och vill vara med och tassa på tangenterna när matte inte är med på noterna hittar han på bus.Det är honom förlåtet.         En dag fick vi...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 23 juni 21:01


      Midsommarafton vilar torpet i grönskan. Vi är ensamma men har varandra. Förmiddagens väder var helt okej, lagomt för en tidig affärsresa till köpingen. Vid 16-tiden kom en häftig regnskur som gav oss 5 mm välbehövligt regn. Vi går ru...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22
23
24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se