Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 20 juni 2011

Teorier kring Fång & insamlade fakta.

Av Skogsfrun på Dal - 20 juni 2011 18:14

Just nu pigga friska hästar! (Förstora med ett klick.)


 Trots att effekterna inte är påtagliga (?), leder den sura nederbörden på sikt till negativa effekter. En försurning av markerna skulle på sikt kunna medföra att aluminium, bl a från fällningskemikalier i slam samt kadmium blir lättrörliga och negativt påverkar tillväxten. Försurningen leder även till ett ökat kadmiumupptag i växter.

Källa se Försurning


När marken försuras lakas dess viktigaste näringsämnen ut, vilket minskar jordens bördighet. Försurningsprocessen frigör också metaller, som kan skada såväl markens nedbrytande mikroorganismer, maskar och insekter som fåglar och däggdjur högre upp i näringskedjan. Värst drabbade är sjöar och skogsmarker i södra och västra Sverige. Det är där som det mesta av försurande ämnen faller ner som kommer från utsläppskällor på kontinenten och de brittiska öarna. Sedan 1980-talet har europeiskt samarbete inneburit att svavelutsläppen i Europa minskat med ungefär hälften. I Sverige har utsläppen minskat med 90 procent. Kväveutsläppen har inte minskat lika mycket, trots att katalysatorerna har fått ner personbilstrafikens utsläpp betydligt.

Källa


  (Understrykningar och frågetecken är mina egna)


  Miljökänsliga Grodor och paddor är ett gott tecken men de äter inte gräs.


Vitaminer, mineraler och spårämnen behövs för ett väl fungerande immunförsvar som ger motståndskraft mot sjukdomar. Kan försurningen mm tillhopa eller delvis vara orsaken till den markanta ökning av fångsjuka hästar i landet? Sedan mina Islandsston fått daglig dos Foderjäst och mineraler/spårämnen har de piggat på sig anmärkningsvärt. De har glupat i sig detta utan inblandning i annat foder. Särskilt den gamla - 20 år, var som tokig i foderjästen (alla B-vitaminer bl.a.) Hennes hårrem börjar bli bättre och vinterpälsen ser hon äntligen ut att bli av med. Avkomman Idunn strålar av hälsa och sprallar i hagen som värsta unghäst. Tidigare har de bara fått mineralsaltsten och i den är det minimalt med mineraler har man fått veta! Forskning pågår om vad som orsakar Fång, både Agria och SLU är engagerade. Undrar om de ser ovanstående sammanhang. Ska man vara så förmäten och tipsa dem... Det kan väl aldrig skada;-)

 
ANNONS
 
Berit Elisabet

Berit Elisabet

20 juni 2011 22:23

Tipsa på du! Fast antagligen är Agria mer på hugget än SLU. Min erfarenhet är att forskarna där är notoriskt misstänksamma mot precis ALLT som de inte har forskat fram själva. I utstuderade och upprepade försök
Men dom BORDE ta till sig av praktikernas erfarenheter.
Jag har aldrig förstått varför deras studier ska anses så ofantligt mycket "säkrare" än erfarenheter ute på fältet.

Härligt att dina hästar mår så bra nu!! :)

http://beritelisabet.blogspot.com

Skogsfrun på Dal

20 juni 2011 22:49

Tog just reda på följande:
"Agria Djurförsäkring ingår i Stiftelsen Hästforskning som bildats av Hästnäringens Nationella Stiftelse i samverkan med AB Trav och Galopp och Stiftelsen Lantbruksforskning."

Kollade deras sida men där fanns konstigt nog ingen forskning på just Fång dokumenterad.

Man står och stampar. Det enda man är överens om är att Fång inte är en sjukdom utan ett symtom. Ja, man skulle kanske dela med sig av sina dyrköpta erfarenheter;-)

 
Ingen bild

Lena

21 juni 2011 11:07

På betesmarkerna tror jag mest på negativa effekter av det stora kvävenedfallet. Det förändrar den vilda floran, mandelblom, kattfot, blå viol får stryk på foten för tuffingarna t.ex nässlor, vildhallon och hundkex. Lingon och blåbär konkurreras ut av gräsen.

Kväve är en viktig byggsten i protein. För mycket protein - fång? Tidig höstfrost ger socker i gräset - fång? Det ska bli spännande att se vad forskarna kan bli eniga om.

Skönt att dina hästar mår bra i år. På snålbete?

Skogsfrun på Dal

21 juni 2011 22:11

Fick till min häpnad svar på mitt mejl:
"Tack för ditt mail. Vi tar tacksamt emot all information som kan vara till hjälp. Tack än en gång.
Regionhästsjukhuset strömsholm."
Kul!:-)

Ja det är bekymmersamt med kväve och annat nedfall. Läste att bina minskar katastrofalt och att pollinering av de vilda bären bl.a är i fara. Australisk forskning ger vid handen att fång är följden av för mycket foder och för lite rörelse. En vildhäst strövar kanske 6 mil pr dag och finner omväxlande föda mm som den behöver. De är överlag magra. Trenden med utevistelse dygnet runt är ett steg i rätt riktning -mer rörelse.

Ja vi kanske äntligen har hittat melodin*;-)
Utegång, 1 timmas grönbete/dag, 2 små givor hö morgon och kväll, + ett fång förtorkade nässlor. Till det daglig giva av mineralpellets och foderjäst som de äter utan inblandning av något foder. Peppar peppar ta i trä!

 
Marre & Rasmus

Marre & Rasmus

21 juni 2011 11:37

Nu vart man här mycket klokare, tackar så mycket :)
Skönt att hästarna mår bra och hoppas att ni också gör det... snart Midsommar med mys och gött i massor :D

Ha det fint. Tjingeling

http://papillonbus.bloggplatsen.se/

Skogsfrun på Dal

21 juni 2011 22:14

Varje dag kan man lära sig något nytt om ögon och öron är öppna;-) Här mår alla bra och det är man innerligt tacksam för. Midsommar firar vi traditionellt utan större åthävor, det vilda livet är ett minne blott;-))

Allt gott till dig och Rasmus!

 
Marre & Rasmus

Marre & Rasmus

22 juni 2011 09:30

Prinskorvar dinglande i öronen, haaaa det skulle man här allt vilja se :D Tror faktiskt att ni skulle fixa det galant då Ludde är så intelligent.
Hemligheten är att ta det lugnt och närma sig sakta allt det som stör... testa vet ja o ha så skoj :O)

Och idag ska vi här underhålla våra nyfikna grannar med lite Rallyaktion *StorLer*

Bamsekramiz

http://papillonbus.bloggplatsen.se/

Skogsfrun på Dal

22 juni 2011 10:03

Hihi, ja man har inte roligare än man gör sig;-)
Full fart på er var dag:-)

Kramiz!

 
Ingen bild

Lena igen

24 juni 2011 23:31

Nässlor innehåller extra mycket näring. De trivs t.ex allra bäst på gamla gödselstackar och man kan röta dem och använda vattnet i stället för Blå Korn.

Vill du ge de fyrbenta damerna snålmat ska du inte ge dem nässlor. De och maskrosorna är de mest näringsrika växterna.

Det är svårt, det här med foder!

Skogsfrun på Dal

26 juni 2011 19:42

Ungefär som i mellanmjölk;-) Hästarna får ungefär ett kg var pr dag. Det är vitaminer och mineraler vi vill åt, proteintillskottet är inte stort.På kväverika platser som tex vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor eftersom de där tar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit.

Nu ratar de övrigt tillskott som köpt foderjäst och mineralblandning, men nässlorna väljs före hö.
Min egen dagliga nässeldos är ett pulver, ekologiskt odlat, 1-2 tsk/dag. Köper det på hälsokost 71 kr för 250 g, det varar länge;-) Gott är det ju inte men man kan kamouflera smaken med kanel t.ex som också är nyttigt
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kanel-lika-bra-som-medicin
Ja det finns nog mycket kvar att upptäcka i naturens skafferi;-)
Egentligen ger jag inte hästarna snålmat men liten mängd -gott hästhö men inget kraftfoder är en gyllene regel till våra små lättfödda:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Söndag 22 okt 15:45


    När strömmen går blir det nattsvart och glad blir man inte. Snarare handfallen och hjälplös ända tills adrenalinet strömmar till, man får fart i kaminen och tänt alla ljus man hittar i gömmorna. Syndaren denna gång var bredbandsbolaget som h...

Av Skogsfrun på Dal - Tisdag 3 okt 16:56


  Oktober börjar bra med ny, rasande snabb Mac-mini och fler externa hårddiskar. Nu är det bara att köra sa installatören och skogsfrun anammar förstås. Grodan symboliserar HOPP om långvarig och trogen tjänst, ett tillskott i skogsfruns piggt...

Av Skogsfrun på Dal - Söndag 24 sept 14:27


    Tranorna flyttar söderut. Tog bilderna från min verandatrappa. Det känns alltid vemodigt, trots att jag inbillar mig att de tröstande skorrar; vi kommer snart tillbaks.     6 september firade Maki och skogsfrun 10-års vänskap som ju b...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 sept 21:22


    September gör sitt inträde. De kära djuren spanar tveksamt in den disigt kylslagna morgonen och vissa kvällar kräver en värmande brasa.           Vi räknar trädslag    fikadags         bekväma MBT-skor    presentmuggen invigd! Kär...

Av Skogsfrun på Dal - Lördag 29 juli 11:47


  Tycker Ludde om sparris? Jaadå.  Välkommet besök av vännen Maki, räkorna var slut i affären men rökt makrill är inte fy skam. Ludde vill gärna vara med vid bordet men rör ingenting om tillfälle bjuds. Han äter inte ens sin egen mat om inte ...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se