Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 18 november 2010

Gammal nyhet gastkramar på nytt.

Av Skogsfrun på Dal - 18 november 2010 17:21

 


En av dagens nyheter handlar om missförhållanden på demensboende, låsta dörrar och avsaknad av nattpersonal. Nyheter för somliga men inte för skogsfrun som påtalat detta för snart 10 år sedan i Trollhättan. Det var när mor, efter eget önskemål, flyttat till ett demensboende där man sade sig ha tillsyn på natten. Det visade sig att den tillsynen bestod i några besök av nattpersonal som utgick från en annan avdelning i huset. Mellan deras besök och genast efter det de lämnat de gamla kunde vad som helst hända! Där irrade nyinflyttade vilset omkring och gjorde intrång hos andra hjälplösa sängliggande, ibland aggressivt. Upptäckte till min förskräckelse förhållandena när jag ofta sov över hos mor. De boendes dörrar fick inte låsas men dörrarna till avdelningen hade en öppningsfunktion som de gamla inte kunde klara, alltså kände de sig instängda när de som vanligt var ville åka hem. Det ropades i nöd nätterna igenom, fullkomligt mardrömslikt.

Tog upp missförhållandena vid ett möte med anhöriga, kommunledning och politiker men fick inget gehör, man svarade att ansvaret låg hos politikerna och de svarade att det inte fanns pengar till nattpersonal på varje avdelning. Ett minimikrav ansåg jag som bl.a.  av just den anledningen lämnat mor i som jag trodde trygg omsorg.

När mor två gånger nattetid stigit upp för att ta sig till toaletten, ramlat och blivit liggande i flera timmar utan att kunna ta sig upp, fick hon låna! en larmmatta från en annan boende. Hur lång tid tog det innan nattpersonalen långt därifrån kom...ja säkert hann hon ramla om det ville sig illa.  Hur gick det för den som blev av med sin matta!?
Lösningen på problemet, misstänker jag består i en lugnande till natten och sänggaller som de gamla i bästa fall inte lyckas kravla sig över. Grymt och oetiskt så det förslår.
 
Man talade också på mötet om annan teknisk övervakning som kameror men fler personal var tydligen tabu. Med denna erfarenhet i backspegeln måste erkännas att man fruktar för ålderdom och “omhändertagande”.
Skogsfrun har svårt att fatta ekvationen...arbetslöshet och stopp för nyanställning.  Ser man inte helheten, är det för många “bord”?

Läs artikeln i DN.


 
ANNONS
 
Marre

Marre

18 november 2010 18:21

Här har man inga ord för detta. Är livrädd för att bli gammal och sjuk som det ser ut idag :(

http://papillonbus.bloggplatsen.se/

Skogsfrun på Dal

18 november 2010 21:24

Hoppas det blir en ändring nu och att man förstår att inget larmsystem kan ersätta mänsklig kontakt och omvårdnad.

 
Ingegerd

Ingegerd

18 november 2010 19:19

Först: en så vacker bild av Din mor med en av Dina collies! Men en förfärande verklighet att de gamla hjälplösa ska ha det så illa. Måste ha varit hemskt för Dig också. Verkligen ngt man vill slippa, men ändå görs allt för att livet ska vara så länge som möjligt. Kanske bättre gå ut i skogen och sätta sig att dö, ja, ursäkta tanken, men vad är alternativet?
Visst är det så krångligt och ofattbart att de arbetslösa inte kan få möjlighet att göra ett värdefullt jobb i åldringsvården.

http://vitplister.blogg.se/?tmp=18191203

Skogsfrun på Dal

18 november 2010 21:34

Ja det var väldigt bekymmersamt eftersom jag bodde så långt bort, jag hade bra kontakt pr telefon med personalen, de var toppen men för få och vad kunde de göra!
Man får ta´t som det kommer Ingegerd men önska kan man alltid;-)

 
Ingen bild

Bonnkärringa

18 november 2010 22:00

Ja det är hemskt att gamla människor ska behöva ha det så bedrövligt på äldre dar. Jag bävar inför tanken att bli gammal och dement.
Ska man egentligen behöva ha den känslan inför ålderdomen? Vacker bild på din mamma med collien bredvid.

Skogsfrun på Dal

19 november 2010 05:19

Nej inte borde man behöva bäva, det är nog lessamt ändå, vi får hålla tummarna på att slippa bli dementa ovanpå allt och sopas under mattan som boss. Egentligen hänger det på oss NU att vi är kritiska och skaffar oss insyn.

 
Flanören...

Flanören...

19 november 2010 07:45

Det är ofattbart, att det inte uppmärksammas mer.
Tänk om alla anhöriga drog igång samma aktiviteet som du.
Eller är det så, framför allt i storstadsområdena, att de lämnas in på förvaring?
I andra änden blåser kriminella systemet på miljarder, assistentservicen.
Är barn och barnbarn så måna om sina skattesänkningar, att de inte reagerar?

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

19 november 2010 09:02

Jag har även varit med från start och jobbat som per.ass i 10 år och fått bra insyn där med. Även utan fusk går det nog för mycket penningar dit. Min brukare som aldrig jobbat hade betydligt högre lön* i månaden än jag, han tyckte inte att det kändes rättvist. Eget boende med hur många personal som helst och betald utlandsvistelse, månne inte det ryckte undan mattan för de dementa bl.a.?
Assistentbolag...jag står fast vid att sjukvård aldrig ska löna sig för någon utan betalas med skattemedel. När jag vid mötet på demensboendet föreslog skattehöjning log enhetschefen och svarade; det vore nog inte så populärt. Nej tyvärr man vill ha men inte betala vad det kostar.
Tror de flesta anhöriga som besöker sina gamla på dagtid tycker att de har det bra och det kan vara helt okay, men sov över en natt!
Storstadsområden...nää du vet väl var min mammas boende var! Ångrar i efterhand att jag var så flat och inte anmälde missförhållandena så jag är inget beröm värd;-)

 
Monica

Monica

19 november 2010 12:32

Jag blir äcklad varje gång jag läser om detta människoförakt. Men att se till våra gamla ger väl inga politiska pluspoäng eftersom alla partier är lika dana i det fallet.
Borde vara något som lockade ut Svensken på gatorna i protest. Hoppas man hinner ta sej själv av daga innan man hamnar i samhällets klor:-(
Ha en bra fredag;-)

http://ingemix.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

19 november 2010 12:55

Hehe -man är antagligen för gammal och klen då det är dags;-)

 
Agneta

Agneta

20 november 2010 00:46

Hej, Sara!
Ja inte är det mycket som händer för att förbättra situationen inom vården, trots uppmärksamhet i media!
Att vara inlåst, ensam är en kränkning utan dess like även om jag förstår att man kanske inte vet vad man gör eller vart man går. Tänker mycket på brandfaran, också! Hu, så hemskt.
Mer personal är vad som behövs och skattepengar finns det gott om! Rutavdragen, soldater till Afghanistan o.s.v
Nä, numera är det privat boende som gäller, gott om pengar....DÅ är det inga större problem.
Ett jäkla U-land har vi för gamla och sjuka numera och värre lär det bli med den regering vi har, såvida inte madrassen är knôkfull...!
Nu sover jag illa i natt och får mardrömmar!
Många tar sig själva av daga i div. oförklarliga olyckor...inte så konstigt alls.

I kväll föll den förta snön över stan, vitt och vackert och ljust...härligt. Ett pudertunt lager, men fint! Men i den här stan så är det väl slask i morgon igen, som alltid!
Kram på dig vännen!
/Agneta

http://www.agnetas.name

Skogsfrun på Dal

20 november 2010 09:58

Ingen skulle väl drömma om att lämna småbarn ensamma, men gamla sjuka och dementa "går bra". Hoppas verkligen det blir ändring på detta nu när det äntligen hamnat på förstasidan.
Anhörigstöd även i form av reda pengar är också en sak som skulle innebära att fler kunde ta han om sina anhöriga. Kanske gå ner i arbetstid, men just dementa är väldigt vårdkrävande eftersom de ofta vänder på dygnet. Hoppas du fick en lugn natt trots allt och snön blir nog kvar ett tag om man ska tro meteorologerna.

 
Marianne

Marianne

20 november 2010 23:39

Inte utan man blir mörkrädd var gång man läser om alla missförhållanden inom vården. I ett välfärdsland så borde man vara trygg vid sjukdom, ålderdom mm. Men inte i Sverige, där ska det sparas på dem som inte är högpresterande.
Jag är tacksam för att min far fick en god omvårdnad på sjukhemmet han bodde under sin sista tid. Tyvärr har de idag stängt. Förmodligen var de inte lönsamma då de hade gott om personal dygnet runt.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Skogsfrun på Dal

21 november 2010 08:56

Nattpersonal har man råd med på boenden för missbrukare men vördnad för ålderdomen står inte högt i kurs i detta samhälle. Att bli riktigt gammal är kanske inte något att stå efter. "Leva livet och dö ung"?;-)

 
margus

margus

21 november 2010 17:07

Hade tur med mamma, märker jag. Det boendet hade EN personal om natten, men dock. Minns att den som inte kunde sova fick komma upp och titta på tv och få en nattsmörgås. Så ska det vara!

Vi medborgare måste ständigt ligga på med tummen i ögat på makten för att få till förbättringar. Insändare!
Undrar om demensboende klarar sig från privatiseringar...? Det lär inte vara en lukrativ business. Alltid något, isåfall. Men jag skulle vilja ha en cyankaliumtablett att inta när den dagen kommer.
Finfin bild på Mamma med hunden!

http://margus.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

21 november 2010 17:22

Ni hann kanske före besparingsivern, men undantag finns nog fortfarande. Jobbade på ett bra demensboende i Skåne med nattpersonal men det ansågs olönsamt och rationaliserades bort.

Uppdrag granskning anbefalles på alla tänkbara sätt. Undrar om anhöriga vet att den dementes bostad är dennes och går bra att sova över i?
(Är nog för feg för tabletten;-))

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Måndag 6 maj 17:30

En kväll i Mars kunde vi inte låta bli att tjuvstarta utelivet trots att det under dagen fallit ett tunt snötäcke. Jo, det var ruggigt kallt så vi blev snart tvugna att dra oss inomhus.     Nu är vi inne i Maj månad och skogsfrun är sittan...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 27 feb 10:08

    VÅR! Absolut. Första gänget trädgårdsmöbler har kånkats fram och provsuttits i solgasset.
       Det sticker upp saker lite här och där också.
 Annat var det förra året dags datum...men i Mars! ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 6 feb 23:39

  Medan snön dalar får vi roa oss bäst vi kan inomhus. Mirre tycker det är för mycke snö och för lite möss. Em sladd får duga.     Matte studerar Putin på Play. Intressant men inte överraskande insyn i maktens boningar. Ludde på soffan är v...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 feb 11:42

Opinion live igår:Så upphetsade folk blir när naturen kommer dem nära.Jag hade blivit glad över att den ensamma vargen lyckats ta ett byte och få ett skrovmål.Flytta bytet till skogen hade löst problemet.Eller gett vargen bedövning och flyttat den ti...

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 31 jan 17:34

Kärt besök av en gammal bloggkompis som hittat hit trots viss förändring och långt blogguppehåll föranleder skogsfrun att ta sig ett tag i kragen och skriva några upplysande meningar om sakernas tillstånd, apropå det.(Lååång mening det där).   Lä...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17 18 19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se