Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 14 september 2010

Lappricka paprika -Änglatrumpet.

Av Skogsfrun på Dal - 14 september 2010 10:15

Regnvädersdagar kan vara avkopplande, vilken tur att vi kämpade på med gräsmattan igår och fick allt klippt och skuret, ett par regniga dygn till och det hade blivit lien:) Ett styvt jobb att slingra sig emellan allt som på något underligt sätt och vis har samlats sig på mattan.

Luddes träningshinder, buskar och annat trevligt krafs.  Röstningen i kommunhuset gick gott, ingen kö alls. Nu är det klart och vi avvaktar stoiskt valresultatet framöver, en ödesdag blir det! Utanför stötte vi ihop med en parant dam som RR helt sonika lade beslag på. Bytt bytt kommer aldrig igen...tänkte han på det måntro;-) Min troge Ludde bytte också sida, men vadå!

Det var ju hans egen uppfödare och det var ju bara på låtsas.


     

Änglatrumpeten doftar om kvällen och är mer rosa på dagtid.


Fick den i våras av bror min som själv satt skott och dragit upp plantan.

Placerade dyrgripen i ett soligt hörn men bladen gulnade och den såg inte mycket ut för världen. Döm om min förvåning när den plötsligt stod där med  3 knoppar! Skogsfrun bar försiktigt in den giftigt sköna på verandan och härmom kvällen möttes skogsfrun av en ljuvelig DOFT!

Helt olik den skogs och dyngmättade som brukar träffa luktorganen.

En änglalik knopp hade slagit ut!


 “Änglatrumpeten ingår i familjen potatisväxter. Det finns sju kända arter av änglatrumpet och alla har sitt ursprung runt ekvatorn i sydamerika, från lågt liggande regnskog till drygt 3000 meters höjd och temperaturer under 15 grader. Utseende, storlek och färg varierar. Blommorna hos änglatrumpeten har oftast en mycket stark doft som känns mest på kvällen. Under dagtid märks doften knappt alls. Änglatrumpeten är mycket giftig och man bör även tvätta händerna då man vidrört växten.”

Källa Odla nu.


Små skott av denna imponerande företeelse, växer på stammen.

Kanske någon närboboende vill ha?


  Skogsfrun granskar sina krokota fingrar....

har de blivit gröna!? Även Lappricka min Paprika är fruktsam:-)

Tar in den i stugvärmen och avvaktar dess röda sken.

Tänka sig, inköpt i Dals Rostock som pytteliten planta.

Synnerligen lämpligt eftersom skogsfrun (om igen!) bestämt sig för att rensa gifterna ur kroppen. Nu gäller det att hjälpa njurarna eftersom inte  vanlig medicin tycks verksam mot den envetna u-infektionen.


God eftermiddag med Poppe?


 
ANNONS
 
Ingegerd

Ingegerd

14 september 2010 16:37

Aj då, har Du drabbats av UVI igen! Jag har just avslutat en penicillinkur för det. Skål förresten i tranbärsjuicen! Tänk jag kan inte gilla Änglatrumpeter, beror kanske på att de är så monsterlika. Men blommorna ser vackra ut och doften är alltså härlig?!

http://vitplister.blogg.se/?tmp=14161400

Skogsfrun på Dal

14 september 2010 17:59

Egentligen har jag inte varit besvärsfri på hela sommaren:-( Nu hjälpte inte p-kuren så jag skålar med dig och växlar med persiljeavkok som ska vara bra. Även veg. diet för att rensa ut gifterna. Allt enligt Kloka gubben (se webben)
Ja det är lite jobbigt med stora växter, har en palm som jag väl måste plantera om i en hink snart;-) Trumpeten doftar faktiskt underbart om kvällen.

 
maki

maki

14 september 2010 17:04

Moi!
RR verkar gärna ta damer till förfogande.=D
Hade ingen aaaning om att Du hade änglatrumpet, sååå trevligt. dofta gott är gott:-))
Paprika så stor,jahaa, Du har tagit in den,,,,därför växer inte min. Springer med en gång stackaren,tack!
Jag slet åxå färdig med gräsmattan(ovansidan)nöjd maki.
Idag stickar jag på en sjal, gissa färgen? Faktiskt ljusgrön:-¤
Nu ska jag laga fisk i ugnen.
Heikun keikun
kram

http://maki.bloggagratis.se

Skogsfrun på Dal

14 september 2010 17:54

Gammel man gör så gott han kan;-)
Jojomän, lycklig ägare till en BLOMMANDE trumpet, vill du ha skott? Du har ju plats i dina stora fönster och på verandan.
Prata lappri med paprikan så växer den;-)
Stickar..så flitig, det hinns inte med här:-(
Ska du laga fisk i ugnen, bränn dig inte! Håll huvudet kallt.

 
Sharon Silvervind

Sharon Silvervind

14 september 2010 20:15

Kära Skogsfrun,
Jodå jodå, gröna fingrar verkar då frua ha om Shass får säga vad hon tycker sig kunna anta. Se bara på gräset ;) Nej, men det har ju talats
mycket om det granna växande i bloggen, så då måste väl grönfingrigheten vara ett faktum? Kanske Skogsfrua borde ge sig i kast med Shass slutligen troligtvis besegrade orkidéer. De har visserligen överlevt i mirakulösa 1,5 år, men nu vete katten om de repar sig igen...
Vad är förresten Skogsfruns allra mest favoriserade växt?
Shass skulle vilja kunna göra teer och annat nyttigt av växter. En kanske skulle utbilda sig till något...växtligt. Bara man inte blir
växtfobisk, såhär:
http://www.youtube.com/watch?v=gD6xrZa4Dqw ;) Men det är väl ingen större risk.

Ha-det-bra-kram!

http://shass.blogg.se

Skogsfrun på Dal

14 september 2010 20:22

Hehe, skogsfrua har nog själva växtkraften att tacka, för blomstring och grönskan omkring;-)
Orkidéer är luriga, just nu ser mina två fullkomligt döda ut men det är inget att lita på;-) Favo växt...ja inomhus är det nog pelargoner utomhus finns det så mycket grant att det är omöjligt att välja. Älskar träd!
Purjolök är faktiskt inte heller dumt;-) Fin nyttig krydda till lite av varje trots att ordkonstnären Povel Ramels helt underbara lilla nidvisa om densamma. Tack för den!
Kramelikram!

 
Berit Elisabet med Dagsländor

Berit Elisabet med Dagsländor

14 september 2010 23:44

Jag hade en änglatrumpet en gång, den stod ute på altanen och fick massor av trumpeter. På hösten tog jag in den i "glasrummet" - och höll på att storkna! Ett tiotal trumpeter var mer än min näsa tålde! Faktum är den åkte ut igen - och dog en död i skönhet.
Men en blomma i taget - det måste dofta ljuvligt!
Hoppas u-infektionen ger med sig! Jag letade upp en gammal bok av dr Aly (Tallmogården) men dt som rekommenderas där är no faktikst alldeles för jobbigt! Du skulle i så fall STARTA med 8-10 dagars råsaftfasta... Fortsättningen är inte ett dugg lättare!

http://www.belof.se

Skogsfrun på Dal

15 september 2010 09:58

Tror du att jag står ut med 3 trumpeters doft? vi passerar ju bara genom verandan/förstugan;-)
Kloka gubben i Trädet förespråkar också kroppslig rening. Vegetariskt alltså, mycket c-vitamin och sura drycker. Verkar vettigt så jag provar. Inte utsätta sig för upprepade p-kurer då blir ju bskterierna resistenta till slut. Eller hur? Provade Sulfa en gång, det tålde jag inte.

 
Agneta

Agneta

15 september 2010 01:02

Gröna fingrar ja, kan vara bra att ha så gräset det växer och gror....åhåjaja.
Låter inte bra att gå så länge med UVI men dricka bör man fr. arla morgon till sena natten utan paus och nu talar jag om många liter vatten. Minst 10 liter/dag....jo då.
Gärna surt också, citrus eller äppelcidervinäger i vattnet. Det gället att kissa ut bakterierna.
Gör man direkt när man känner av eländet så slipper man penicillin.
Lärde jag av dottern som en gång i tiden jobbade som undersköterska inom långvården och där fanns det gott om UVI bland både personal och andra.
Men att gå så länge är inte så bra se, för det vet lilla jag som fick njurbäckeninflammation till slut. Så frua ska ta en tur till farbror doktorn genast, för det finns antibiotika som biter bra på eländet.
Röntga går också bra så att frua inte har begåvats med två stora njurstenar som jag..usch! Så kan det gåt när man är snäll och stoppar i sig Kalkpiller mot benskörheten....får man njurstenar av se...inte bra alls, sa farbror doktorn. Pest eller kolera!
Lycka till nu med allt som du företar dig!
Krya på dig vännen!
Kramen, Agneta

http://www.agnetas.name

Skogsfrun på Dal

15 september 2010 09:51

En spann dryck om dan! He, då blir det inte mycket gjort här annat än på pottan;-) Försöker få i mig 3 l sura saker som äppelcidervinäger citron och persiljeavkok (C-vitamin är bra)
Just avslutat en kur Penomax 200mg så fort kuren var över återkom besvären. Har man gått och blivit resistent (förutom lätt dement)!
Plågan är inte så stor, värst är tröttheten.
Va trött man blir på åkommor! Bleka dödens minut... ja den kommer till slut;-)
Men innan dess lever vi loppan Agneta!

 
Gunnel

Gunnel

15 september 2010 07:56

Vilken vacker blomma, har aldrig lyckats med änglatrumpeter, de tappar bladen o vissnar så fort de ser mej.
På tal om envetna infektioner, har du testat persiljerot, dricker det som te, ska vara renande. Man kan ju alltid testa när inget hjälper, men var försiktig njurarna ska man vara rädd om.
Hoppas snart se er här.
Kramar

http://gunnel54.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

15 september 2010 09:41

Min tappade också en del blad, gulnade men överlevde och nu BLOMMAR den! Du får pröva igen. Tar med ett skott om vi kommer iväg:)
persiljerot är säkert bra, finns det som te? Har ingen lust att gräva upp min persilja, hihi.
Gör avkok på persilja enligt Kloka gubben i Trädet, men enklare om det finns färdigt te.
Vi hoppas också!

 
maki igen

maki igen

15 september 2010 10:54

Tyvärr har jag inte lärt mig lappriska, så jag tog paprikan in.
Änglatrumpet, skulle jag kunna få, menar Du verkligen det, ooooootack och niger.
kram

http://maki.bloggagratis.se

Skogsfrun på Dal

15 september 2010 15:53

Lappriska är svårt det medges, men kusin vitamin kan;-)
Javisst får du skott, plantan har massor som ju vore synd att inte ta vara på.
Oj, hur gick det med knäna;-))

 
Marre

Marre

15 september 2010 13:16

Mycket vacker Änglatrumpet ;) När mor min för första gången inskaffade sig en sådan så blev den så hög att den såg ut som värsta trädet när hösten väl knackade på dörren. Aldrig mer sa mor min då, för vart tog den fina utsikten vägen, hm. Sen när jag berättat att skogsfrun sagt att denna exotiska växt var giftig, så vill mor aldrig mer ta i den igen *S* Men så skojigt för Ludde å få träffa sin uppfödare igen *L* Tror inte att han ville byta sida inte, han blev bara så glad, det är vad jag tror. Paprika har man här aldrig sätt som växt. Visste inte ens att man kunde odla det i vår klimat StorLer. Ja, tänk vad man lär sig här inne hos er… tackar så mycket. Här önskas en trevlig onsdag. Kramar om!

http://papillonbus.bloggplatsen.se/

Skogsfrun på Dal

15 september 2010 15:47

Höga fönster eller veranda är nog en förutsättning för att blåsa i basun, förlåt trumpet;-) Apropå giftig så är många av våra vackra växter lömska, t.ex liljekonvalj en annan av mina favoriter.

Ludde ja men vad ska man säga om RR!;-)

Nätet är en enda stor skola där man kan söka sovra och finna, även skogsfrun hittar ibland små korn och delar med sig av.
kram och ha det göttast!

 
Jocke

Jocke

15 september 2010 16:15

Jaha du - inte undra på att dom räknades in i familjen "spikklubba" tidigare.
Så rackarns giftiga!
Det var bra att veta för en klåfingrig och näsvis en.

http://www.youtube.com/user/agatons100#g/u

Skogsfrun på Dal

15 september 2010 16:46

Se men inte röra dofta får man gärna göra;-)
Tack för länkning till dina underbara naturfilmer m.fl. (Dans faller sig också helt naturligt både bland människor och djur);-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 5 april 17:36

      Påsken är passé och violerna på G. Bråda tider nu så vi tillåter oss att fuska lite. Rabattrensning, d.v.s. klipp av gammalt dött och flockar av nyanlända flyttfåglar är däremot dagsens sanning. Våren är här vidhåller t.o.m. väderpro...

Av Skogsfrun på Dal - Måndag 19 mars 19:59

  Nyss när skogsfrun öppnade dörren och släppte ut katten hördes gässens högljudda prat nerifrån ån och Gösjön. Underbart, de är här! Vet de att det är vårdagjämning i morron...nej men de känner säkert av väderomslaget till mildare, ett plötslig ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 14 mars 21:02

Stånkat körv har inte skogsfrun gjort idag, men mycket annat.Är det SOLEN som lockar fram energin...Bakat bullar och morotskaka, men först efter en pulsig promenad med Luddegrisen som låg på i selen som värste draghund. Intressanta spår i snön som då...

Av Skogsfrun på Dal - Tisdag 13 mars 16:21

      Bland det första skogsfrun gör på morgonen är att sätta på radion.Ture fasantupp har visst lärt sig att då är käringen äntligen uppe. I morse kom han smygande runt  hörnet vid trappen och bligade storögt uppfordrande mot människan i föns...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 28 feb 15:26

    En period av iskyla från Sibirien utsätter oss för stora påfrestningar. Trafikolyckor i närmaste omgivningen, är legio. Man håller sig och yarisen vackert hemma och avvaktar ljusare tider, kanske redan på Torsdag. Förråden börjar tryta. V...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6
7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se