Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 13 augusti 2010

Glödande himla spel oss förnöjer

Av Skogsfrun på Dal - 13 augusti 2010 12:17

 

Vi gillar zigensk musik. I går fick vi tillfälle att lyssna till en  äldre man på trumpet och kanske son? på dragspel. Vi satt där på en bänk tillsammans med en man i vår ålder och diggade länge och väl när plötsligt en prydlig man i skjortärmarna bestämt stegar fram mot den lilla gruppen som slutar spela. Vi hör inte vad han säger men ser att han pekar uppfordrande bortåt. Där, säger han med högre röst, kan ni sitta ni STÖR här.


När vår häpna förlamning släppt gick vi bort till musikerna som hade börjat packa ihop. Den unga killen talade lite engelska. Vi beklagade händelsen och sporde varifrån de kom Rumänien blev svaret. Åh! tyckte skogsfrun ni borde spela ert lands musik.
Den störde mannen stegade efter förrättat värv bort , då och då vände hans sig om för att kolla att han blev åtlydd.  Vem var han, vilka företrädde han? Vad gav honom rätt att köra bort musikanterna som uppenbarligen uppskattades av många människor, därom vittnade en inte föraktlig pengahög  i en bytta på trottoaren och spridda applåder.


Vår upphetsning smittade inte alls av sig på de båda romerna, skogsfrun tyckte sig se hopplös uppgivenhet i deras ansikten, detta var de vana vid.
Glädjedödare väste vi i skägget och spanade efter den där usle torrbollen som stoppat konserten men han var som uppslukad. Hade vi drömt?

Nää där satt nu de två outtröttliga musikerna i ett annat gathörn och förberedde sig. Skogsfrun tänkte att de allt behövde en paus. De hade spelat oavbrutet i minst en timme.


Romernas situation är på tapeten igen, Ett sedan långliga tider hunsat och bortjagat vandringsfolk. Undrar hur det skulle kännas...svårt att fatta.

 
ANNONS
 
liz, livetpåIrland

liz, livetpåIrland

13 augusti 2010 16:21

Hej, tråkigt att höra att vissa kände behovet av att hävda sig så där som mannen i skjortärmarna gjorde...
tack för namnet på boken, själv så har jag så många skandinaviska författare att läsa att jag läser helst dem först.
Jag undrar om du skulle vara intresserad av att läsa lite om ett kommande besök av 30 irländska skolungdomar till Mellerud, med syfte att 'utifrån ett antal lokala myter, legender och
historiska händelser skapa en föreställning som ska visas i Kulturbruket lördag 4 september'.
kolla här http://www.mellerudsnyheter.se/media/denna.pdf
och i min blogg, idag den 13e augusti.
Sommarlovet är inte slut än, skolan börjar inte förran 1e sept. Yippeeee!
hälsningar
liz

http://barazile.blogspot.com

 
skogsfrun tackar för kommentar

skogsfrun tackar för kommentar

13 augusti 2010 18:51

Liz, jag har läst om de irländska ungdomarnas förestående besök i köpingen, det verkar intressant. Och du har ett par härliga ferieveckor kvar, ta väl vara på den;-)

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Marre

Marre

14 augusti 2010 15:31

Ja, torrbollar finns det lite överallt, suck. Här lyssnas också på zigensk musik och kan inte annat än hålla med om att det är bra! Härligt foto du fångat ;) Ha en fortsatt trevlig helg. Kramiz

http://papillonbus.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

14 augusti 2010 19:24

Marre, hade lagt in zigensk musik från tuben men min uppkoppling är kass så jag fick ingen ordning på det hela utan tog bort. Varför ska torrbollarna få bestämmma! Ha det gott du också.

 
Ingen bild

Bonnkärringa

14 augusti 2010 17:40

Ja nåck ä dä kônstitt att vem dä än vara månde sôm unnerhôller på gata så blir di bortkörde. Ha lyssne på mange skicklie musikanter genôm åra.
Övversetteri kaller jag den mä skjortarmera!!
Annars va dä en tôppenidè tänk å dryge ut kassa, dä skulle behövves i dänne dyrtia. Ská vi teste? :)

Skogsfrun på Dal

14 augusti 2010 19:22

Bonnkärringa, dä satt en onger pöjk å öva sig på dragspel idá utanför affär´n. Han kan inte en heler bete! Irriterande men så töcker en synn um en å ger´n en slant, dä bleve la däsamma för öss om ja skulle va mä i allefall, men NU VET JA! jag kan gå mä bössa;-)

 
Monica

Monica

14 augusti 2010 20:36

Vilken läcker himmel, den kan man sitta länge och beundra. Såg att man kunde svara i kommentarerna, alltid lär man sej något nytt.
Romer har jag både bra och dåliga erfarenheter av, men man får inte dra alla över en kam och varför dom inte skulle få spela fattar jag inte.
Ha en skön lördagkväll;-)

http://ingemix.bloggplatsen.se

Skogsfrun på Dal

15 augusti 2010 05:33

Nej drar man alla över en kam kammar man noll;-))

 
maki till skogsfrun

maki till skogsfrun

15 augusti 2010 09:08

Jag beundrar Er som våga visa vad Ni tycker ,så offentligt. Synd att gubben hade försvunnit.HAN vågade inte stanna kvar.
Skulle kunna skriva långt om detta beteende som dumma mannen hade.
Minns Du på landsbygden sa man ;är du inte snäll kommer zigenare och tar dig? (I stan kom polisen)
Eftersom jag bott så många år i Götet, har vi mött dessa människor överallt.
Även på mitt jobb, där 99% är invandrare. Bergsjön där min Käraste R har verkligen "kämpat" för romerna och lärt sig mycket av deras kultur.
Svarta Safirerna (musiker) kommer från B:sjön.Undrar om det finns tub med dom, ska kolla.
Ha en bra dag! kram

http://maki.bloggagratis.se

Skogsfrun på Dal

16 augusti 2010 17:26

Jag försökte lägga in ett klipp från tuben med just Svarta Safirer men det ville sig inte...uppkopplingen! det finns massor av deras spelningar. Fördomar och brist på förståelse hänger i, ingen skrämde oss med zigenare men man litade inte på dem. Ibland med rätta men vi är ju ALLA olika;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 5 april 17:36

      Påsken är passé och violerna på G. Bråda tider nu så vi tillåter oss att fuska lite. Rabattrensning, d.v.s. klipp av gammalt dött och flockar av nyanlända flyttfåglar är däremot dagsens sanning. Våren är här vidhåller t.o.m. väderpro...

Av Skogsfrun på Dal - Måndag 19 mars 19:59

  Nyss när skogsfrun öppnade dörren och släppte ut katten hördes gässens högljudda prat nerifrån ån och Gösjön. Underbart, de är här! Vet de att det är vårdagjämning i morron...nej men de känner säkert av väderomslaget till mildare, ett plötslig ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 14 mars 21:02

Stånkat körv har inte skogsfrun gjort idag, men mycket annat.Är det SOLEN som lockar fram energin...Bakat bullar och morotskaka, men först efter en pulsig promenad med Luddegrisen som låg på i selen som värste draghund. Intressanta spår i snön som då...

Av Skogsfrun på Dal - Tisdag 13 mars 16:21

      Bland det första skogsfrun gör på morgonen är att sätta på radion.Ture fasantupp har visst lärt sig att då är käringen äntligen uppe. I morse kom han smygande runt  hörnet vid trappen och bligade storögt uppfordrande mot människan i föns...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 28 feb 15:26

    En period av iskyla från Sibirien utsätter oss för stora påfrestningar. Trafikolyckor i närmaste omgivningen, är legio. Man håller sig och yarisen vackert hemma och avvaktar ljusare tider, kanske redan på Torsdag. Förråden börjar tryta. V...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se