Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Alla inlägg under januari 2010

Av Skogsfrun på Dal - 13 januari 2010 11:57

  bilden är klickbar


En susande sparktur i ett drömlikt landskap, frosten på träden växer och växer....
En rågad mugg kaffe vid hemkomsten framför brasan...
vad kan man mer begära...
Inre lugn?

 
Dagens yl:
Själslig trötthet över människors dumhet och egenmäktiga förfarande TYNGER.
Trodde någon verkligen på svepskälet inavel som anledning till vargslakten?
Att para sig med besläktade individer strider ju mot vargens naturliga beteende och flockens/familjens uppbyggnad. Om så vore sköter naturen om urvalet, inavlade svaga individer klarar sig inte i det vilda så låt i herrans namn Naturen sköta de sina!
 
Människor har nog med egna problem som de ställer till, krångelpellar som vi är med mycket för stor hjärna att hitta på galenskaper med.
Aftonbladet idag; Vargarna som sköts var friska!

NU är de döda och somliga mycket sjuka människor... jublar.!?

 

ANNONS
Av Skogsfrun på Dal - 12 januari 2010 16:46

    Ett ljus i mörkret


Slö slapp och likgiltig, får man vara det nån gång?

Gå på tomgång liksom. Kört lite spark, perfekt underlag.

Haft lektion i Phoptoshop på Moderskeppet,

resultat se ovan.


Vara Glad Pensionär.

Jo, det vore ingen höjdare att vara arbetsökande i hemstaden nu.

Bästa tiden bakom sig, så bra den var! Välja och vraka

Saab fanns ju alltid.

Nu är det nog snart slutkört på bandet.


Bilismens tid kanske är över, den har då inte fört någon välsignelse med sig. Bäst som sker och ny satsning på något mer allmännyttigt.

3000 turistguider? En vacker stad Thn. med många sevärdheter....


"Här låg en gång Sveriges andra bilfabrik start 1947".


 

Dagens Yl

kommer från Elisabeth Höglund:

"Vargslakten är en skam för Sverige"ANNONS
Av Skogsfrun på Dal - 11 januari 2010 10:41

    Det sitter en ny familjemedlem på en stol i rummet, han heter Serenelli och kommer från Kina. Bäst trivs han i knät på skogsfrun och där hamnar han rätt som det är. Nejdå, RR är inte svartsjuk och tursamt nog är han enligt egen utsago...tondöv. Nu har väl alla förstått att det rör sig om ett dragspel! En bild säger mer än 1000 ord;-)


 

Sonfamiljen från Värmland hade med sig 3 spel att känna på och välja emellan. En liten behändig Concertina. Ett knappigt Durspel där tonerna ligger som på ett munspel ungefär, och ett litet pianodragspel. Det sistnämnda var ju det skogsfrun senast misshandlat och sålt i Skåne, men detta var mindre, skogsfrun kände sig mest hemmastadd med det:

Serenelli, 26 tangenter, 48 bas 2 kör 3 register. Storlek: 40 x 33 x 19 cm


Concertinan var knepig och kändes ...konstigt. Det var lätt att improvisera på men nej något tog emot, antagligen vanans makt;-)

Det blev en hel del trudiluttande denna lördag, ljud i skällan/datorn fixades också tacknämligt av sonen.


 

Förutom värmlandsbesöket fick vi en sällan sedd gäst vid fågelbordet...en efter våra mått mätt prålig Nötskrika. Och när vi i skymningen satt vid kaffebordet för en sista förplägnad innan avfärd, kom där två Kattugglor susande förbi fönstret! En mycket givande dag på flera sätt och vis.


  bilden förstoras vid klick
Dagens vargyl.

I efterhand, genom studium av dagens tidningar och forskning på  vargens beteende, har skogsfrun kommit till slutsatsen att de två könsmogna hanarna i Skånes djurpark borde ha flyttats. Det är deras naturliga beteende att då lämna familjen/flocken.  Antagligen hade i så fall inte denna tragedi inträffat.


Lite fakta om varg från De 5 stora:

Varg jagar i grupp och tar stora bytesdjur som hjortar, älg, myskoxe, bison och får.
Vargen är stamfader till alla våra moderna hundraser.
Varghonan föder en till sex valpar efter en dräktighet som varar mellan 62 och 63 dagar.
I Sverige finns det en vild vargstam i framförallt Dalarna och Värmland samt i angränsande områden i Norge.
Vargen är fridlyst i Sverige sedan 1966.


Av Skogsfrun på Dal - 10 januari 2010 11:34

 

Förvåning och häpen bedrövelse!

Vargarna, alla 12 (eller 14?) i Skånes Djurparks hägn, är skjutna.....

Sen alfahonan tagit sig ut följde flocken efter.

Personalen sköt samtliga vargar på djurparkens område, i ren panik undrar man. Läs i Skånskan  och bilda er en egen uppfattning.

Nu talar ledningen redan om att skaffa nya vargar till hägnet.

Nej skogsfrun tycker inte det verkar lämpligt med varg i hägn,

lämna dem ifred att leva sitt fria liv och föröka sig till en livskraftig stam, 

I LUGN OCH RO!

Av Skogsfrun på Dal - 8 januari 2010 07:34

  Balkongdörrens fönster blommar.


Nu börjar det bli frågan om överlevnad! Inte enbart för vargar utan också  för oss kravliga tvåbeningar i ett gammalt torp på Dal. Kylan kryper in i väggarna trots idog eldning, kroppen stelnar i kalldraget och jämrar sig över varmvattensläp för upptining av fruset vatten i hästarnas vattenho, vedforsling mm. Och snön faller.

Måtte vi stå pall och Bore släppa sitt järngrepp till mer uthärdlig nivå.

För första gången syntes nyss en färggrann domherre bland finkar och mesar, tyvärr ville den inte låta sig fångas av herr Pentax;-(


   

SOLsken idag! Snö har vi tillräckligt av.


Idag varnas för att vi kan bli strömlösa, kraften räcker inte till och den från ovan hör sällan våra böner, det blir till att lägga på ett kol/vedpinne extra och förbereda sig på alla möjliga sätt. Hur mycket gasol är det kvar i behållarna t.ex.? Enda sättet att få reda på det är att väga grunkorna. Varm mat vill man ju ha i sig. Skogsfrun suktar efter och planerar så smått för en vedspis i köket. Det skulle innebära en yttre skorsten till och gå lös på en 20.000 pix. Nej det stoppar inte en fattigpensionärs plånbok för, som bara blir tunnare och tunnare

Svårt att smälta att man en gång hade hjärta (och hjärna?) att riva ut husets hjärta...skorstenen.


Varg Vänner.


Ute i stora världen sker obegripligt hemska ting dagligen, mord, trafikolyckor mellan körkortsinnehavare, människohandel...spik i hamburgare!  Vilken hotbild utgör några 100 skygga rovdjur jämfört med oss homo sapiens...vi är utan tvekan vårt eget största hot.


Av Skogsfrun på Dal - 7 januari 2010 15:18

 

Skogsfrun har ett skumt förflutet som Förspilld Kvinnokraft. Spillningen ligger väl bevarad i diverse  lådor och skåp. Agneta i Götet  sitter frivilligt fast i fällan och kan ha glädje av skogsfrun gamla beskrivning på ett väldigt mångsidigt hantverk kallad; Matta i fiskargarn.
Detta mönster kan givetvis virkas i vilket garn som helst och brukas efter eget skön.


          
Häftet sksogfrun tummat och bevarat heter; Sticka virka sy/Nr 55 Marks Presentjournal. Inget årtal nämns men 60-tal är det bestämt.

Jag virkade mycket på den tiden, allt ifrån fönsterstjärnor -minns någon dem? -till dukar i parti och minut. Stora grova, små och finmaskiga.

En klänning till och med, och jättesnygga skärp väl bevarade i byrålådan för nu räcker de inte mer än halvvägs runt skogsfrumidjan;-( 

En lila schal såg dagens ljus och värmde både axlar och skalle en gång.


I backspegeln sett var skogsfrun mycket mera FRU på den tiden. Satt inte i häkte men närapå... i lägenhet! Inga animaler förrän Fiffan inhandlades som belöning för körkortet. Det var en hamster som tyvärr inte blev långlivad. Fyfan sa barnafadern när han fick syn på kräket;-)
Varför kommer skogsfrun alltid in på djur! Detta är ett HANDARBETSINLÄGG!
Fiffan dog en naturlig* död efter en sommarsemester på balkongen.


Måhända låter skogsfrun GLAD idag, har haft skrattfest på morgonen till  den förbluffande filmen “Konsten att angöra en brygga” . Skrattade nog mest hela tiden, så magmusklerna fick sig en omgång och några år lades förhoppningsfullt till det utmätta jordelivet.


 
Dagens yl.
Glädjeämnen kan behövas. Tro för den del inte att skogsfrun kan sluta att tänka på de nu föräldralösa vargvalparna vars alfapar och praktfulla föräldrar sköts till döds av fjantar till jägare. Nej vargarnas situation och somligt folks trista inställning och oförmåga att tänka i vidare cirklar än de närmaste, ligger ständigt och gnager i hjärteroten. För att inte bli helt knäckt måste man försöka förtränga eländet och tänka på annat också.
Fler än skogsfrun är förbluffade över människor agerande och reaktioner. Läs Lena Mellins artikel “Vargjakten ett jippo där var tionde varg dog”.


RR vågade sig iväg till Köpingen i affärer i morse, blev snöblind och körde in i en driva på hemvägen och fick bärgas med traktor av grannen.

Så kan det gå när förråden sinat och man måste utmana ödet. Tur att vi har en välutrustad och villig granne som är på plats när det händer. Skogsfrun sänder honom en tacksam tanke.

Av Skogsfrun på Dal - 6 januari 2010 08:52

                               

(klicka på bilden och förstora den)

Väder för whisky...och fågelfrön


Gordermorgon i snöriket Dalsland och annorstädes.

Hur vore det att börja dagen med ett förtjusande indusgtrispionage.

Duktig liten spion!
Fantastisk Västgötahistoria med klimax. Tag plats och öppna korpgluggarna.Av Skogsfrun på Dal - 5 januari 2010 11:30

  Bilderna från gårdagen. Efter ca 3 km är vi framme vid Holms kyrka.


Det snöar ymnigt idag och kylan behåller greppet, -13 i morse.

Skogsfrun och doggarna klagar inte, dessa härliga sparkfärder varje morgon, ett livselixir för kropp och själ. Kl. 9-10 begår vi färden och sällan ser vi en människa, inget annat levande heller tyvärr men spår efter rådjur och räv.


     

Allén                   Raksträckan förbi herrgår´n.


Från kyrkan leder en pampig allé upp emot Bergs herrgård, här har många fattighjon traskat i träskor, till slitet på gården och till kyrkan om söndagarna. Kyrkplikten tvingade ut de stackarna i värsta vinterväder, syndarna* bestraffades.


  Bergs herrgård ligger ståndsmässigt högt och vackert.


Här har man gått över till ekologisk mjölkproduktion, 190 mjölkor svarar för det. Gårdens historia har jag inte hittat mycket om men den tycks ha omnämns första gången år 1358 och 1820 köptes den av Karl den XIV.

Fler uppgifter eller rättelser är välkomna.

Här bor nu en liten Västgötaspets som hittils har missat vårt ekipage.


   

Före längsta backen står en klunga stolta furor på Bergs mark.


Det är en gåta vad dessa tallar lever av där på bergknallen.

Backen är inte så brant men härligt lång. Skogsfrun kan bara låta det gå,

hålla sig i mitten där motståndet är störst och på så vis reglera farten.

Ninna har inte längre några problem att hänga med. Vi har nog alla tre fått lite bättre kondis.


 

Ån mot Vänern i öster... och från Gösjön i norr


Holmsån flyter mot Vänern, isen har börjat lägga sig men får nog inte riktigt fäste. Några sjöfåglar ser man sällan till numera, eller hör, de har nog funnit bättre platser att övervintra på.

Vi är tvugna att "härda ut", inga problem så länge vi har ved och el.


Idag blir det ingen affärsresa på oplogade vägar, säger RR och kryper närmare kaminen.


Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se