Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 27 december 2009

Förmörkat insnöad men ljuset kom

Av Skogsfrun på Dal - 27 december 2009 12:12

Mörkret sänkte sig över Dalsland och vårat stall  Plogbilen kommer! ja han är bakom stallet. kl. är ca 17 på annandagen.


Gomedda go vänner, nu har ni varit befriade från skogsfruns epistlar länge nog;-) LJUSET har återvänt till Torpet efter drygt ett dygns ganska påfrestande bortavaro.


Det har snöat rikligt, det ska skottas till lillstuga snickarbod och dass   Vattenklosett detta makabra påfund, nu kom DASSET till heders!


Annandagens uppvaknande var ganska brutalt. Under natten hade ca 25 cm tung blötsnö lagt sig över Dal och strömmen hade frusit fast någon stans på vägen. Hos oss fanns den då inte, ej heller hos grannarna eller hos de andra 3.800 hushåll på Dal som drabbats, men skogsfrun är i själ och hjärta fatalist och började stöka som vanligt, satte en kittel med snö uppe på kaminen så när RR kom ner hade vi varmt tevatten. Tv:n somnade in redan på juldagen och skogsfrun tog till nöjesmaskinen datorn och såg Stenhuggare och sedan en gammal film om lapparnas mödosamma liv.

Den inspirerade; kunde dom så kan väl en skogsfru!


Det välsignade (hemska) gasolköket  

I snickarboden stod ett gasolkök vi fått ärva av vänner i Skåne.

(Vi sänder en tacksamhetens tanke till John som firar jul i Norge)

Ur stallbrunnen firade vi upp en hink vatten så middagen ordnade sig och hästarnas vattenho kunde fyllas. Tack o lov för ålderdomlig grävd brunn!


Lyckligt lottade med utedass!   Utsikten bländar  Ludde kikar fram i hundgården  

När nöden är som störst i kritiska situationer som denna, är ett torrdass en sann räddare. Skogsfrun skottade sig fram till lusthuset och njöt inifrån av en vacker snötyngd utblick. Inga dåliga grejer.Äntligen kom plogbilen!  

Plogbilen lät vänta på sig, den tunga snön ställde till besvär även för den. Inte förrän vid pass kl 17 dök den snösprutande draken* upp och hästarna i hagen fick fart i benen. Även RR, som fick ut Volvon och stack till Köpingen för nödiga inköp såsom fler stearinljus, batterier till radion, tidning och div. andra förnödenheter.  Det var en pers sa han vid sin sena hemkomst. I de skyttegravsliknande diken kommunen bestått oss med i höst, låg en bil nerkörd förstås. Där gäller numera att hålla sig mitt i vägen. Lite svårt när man får möte, vilket väl ingen räknat med kan tänka. Denna sträcka som benäms och är Kyrkvägen till Kyrkan, är nu ännu smalare än tidigare och vi förstår inte kommunens mening...vill man bli av med innevånarna genom att gräva dessa gravar redan före kyrkogården?

Här borde man breddat istället med gång och cykelväg. Skogsfrun måste nog påtala detta för de styrande om inte redan ett flertal dikeskörare gjort det.


Håkan Nessers spänningsroman lästes ut i stearinljusens sken   Ludde och div. kläder torkas framför brasan  
Kvällen blev osedvanligt stilla och många tankar och funderingar över flydda tiders bistra tillvaro, passade på att vandra runt i skogsfruns huvud.

I stearinljusens månglågade sken nästan sträcklästes Nessers spännande bok till det överraskande slutet. RR gick tidigt till sängs efter en ansträngande dag med snöskottning. Allt var mörkt och vi hade en gemensam dröm...måtte ljuset komma åter under natten-morgondagen.


JA så skedde! Under denna förmiddag inträffade undret, det varde ljus. Kylskåpet började surra, varmvatten fanns i kranen ett otal lampor strålade klara som Bethlehemsstjärnor och en lättnadens suck ekade genom Torpets salar.

På med Tv och dator, ut i vida världen går nu åter färden.
 
ANNONS
 
Monica

Monica

27 december 2009 16:06

Så mycket snö som ni har fått på Dal har vi inte här, men det som har kommit räcker gott och väl.

Skönt att julhelgen är över och vardagslivet tar vid igen i morgon.

http://violett.bloggplatsen.se

 
Monica

Monica

27 december 2009 16:31

Fina bilder, utedass är ju ett plus det är ju lite svårt att gräva en grop på vintern:-) Ja det är vådan av att bo så lantligt och fint, här är elen nergrävd nu för tiden men på öarna kan det bli bistert.
Nä bloggen får nog vara fristående, har en bloggtownblogg där men den är vilande.
Ja visst är det kul när det går bra för ens valpar,det roliga med Athena är att hon är efter min alldeles egen hemsnickrade Zeus.
Ha det skönt och hoppas att elen stannar nu;-)

http://ingemix.bloggplatsen.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

27 december 2009 17:17

Huva, men ganska nyttigt för attans så tacksam man är för alla tekniska underverk efter ett strömavbrott. Jag funderar ibland på hur kallt de hade det i vårt stora tegelhus när det byggdes 1872. Då lär det varit kakelugnar överallt som enda värmekälla. Ett jädrans eldande för att hålla någorlunda varmt överallt. Tråkigt nog fanns inga ungnar kvar till oss. Säkert utkastade på det glada 60-talet när allt skulle vara modernt.

http://gustavsborgpre.bloggagratis.se

 
gerty

gerty

27 december 2009 17:56

Blomman heter Ardisia Crenata har blivit en populär julblomma jag fick den av dottera

http://prilyckans.bloggplatsen.se

 
gerty

gerty

27 december 2009 18:04

Ja när sådant händer kan man vara glad att man inte är uppväxt med alla bekvämliheter, för i nöden har man alltid en lösning dom sitte kvar i bakhuvudet tack och lov

http://prilyckans.bloggplatsen.se

 
Skomakar Lisa

Skomakar Lisa

27 december 2009 18:24

Hugaligen men se Skomakar Lisa tänkte på er på Dal när de på TV sa att Dalslänningarna var utan ström. Inget kunde ena Skomakar kärring göra åt det utan bad bara till Gud att frua med "bihang" skulle klara av läget och nu läser jag att ho gjorde det. Tro nån det .... så duktig och påhittig som frua är. Välkommen tillbaka då !!!! Joo jag visste ju att frua gått med i utedassens vänner så den delen av kroppen skulle klara sig bara hon nu inte förfrusit de ädla delarna men då kan ju fru värma upp vatten och sätta sig i.
Ha en ljus och trevlig kväll på Dal !!
KRam

http://skomakarlisa.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Lena

27 december 2009 23:11

Tursamt att kunna ha det bra utan el. Varmt, lagad mat, toa, vatten, kura gryning och kura skymning. Som förr i tiden, när torpet byggdes. Omväxling förnöjer och dusch och TV kan man klara sig utan, ett tag. Men datorn?

Hoppas nu att Vattenfall inte tappar taget, utan att ni får behålla strömmen.

 
 Ruth

Ruth

27 december 2009 23:25

Huvaligen, tur att man är rådig och varit med förr. Det är ett sårbart samhälle vi lever i, ett utedass och ett spritkök skulle alla ha tillgång till. Utedass är nog inte alla förunnat men ett spritkök kan man ställa i någon skrubb så finns det vid behov. Här skulle vi klarat oss utmärkt, gör ofta mat på vedspisen i köket och utedass har vi, dator och Tv kan man klara sig utan. Om elen i sladdarnaförsvinner ett par dagar så reder vi oss utmärkt. Tittade också på Stenhuggaren, men blev så besviken, det var rena katastrofen gemförd med boken. Kommer en film till med Camilla Läckberg nästa lördag (tror jag att det är), skall inte titta på den, har läst boken och vill ha den kvar i minnet.
Nu kallar sängen så jag önskar en drömmfylld och trivsam nat på torpet.
Natti, natti !

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

"Bortbytingen"

28 december 2009 08:17

UNDERBAR BILD ÖVERST SARA!
Sparar den till framtida målningar!
God fortsättning!
"you know who"

 
Flanören...

Flanören...

28 december 2009 11:56

När väl strömmen kommer tillbaka uppskattar man det man har.
Även om måttligt strömavbrott tränar krisberedskapen.

Har jag förstått saken rätt, att det stannade vid en varg i Herrestad?

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
margus

margus

28 december 2009 22:28

En upplevelsefylld juletid, således. Gott att ni har värme, och... förstod jag rätt... fungerande dator? Inte dåligt. Får man bara tag i vatten kan man ju använda WC:t iofs. Dock inte lätt när man är insnöad också. Hujeda. Och nu kommer kylan tillbaka.

Tackar hjärtligt för Galenskaparna i förra inlägget! Underbar drift med kommersialismen. Många goda skratt där... "ha-klapp", hihi...

http://margus.bloggplatsen.se

 
skogsfrua tackar ALLA för kommentarer

skogsfrua tackar ALLA för kommentarer

28 december 2009 22:47

Hjärtinnerligen tack! alla som här kommenterat, skogsfrun har sackat efter av rent praktiska bekymmer efter sin strömlösa tillvaro och förfelat att svara var och en, ber ödmjukast om tillgift för det!

http://barasaras

 
Marianne

Marianne

29 december 2009 01:00

Elavbrott tillhör vardagen hos oss. Det krävs varken snö eller oväder för att elen ska försvinna under någon eller flera dagar. Så vi är rustade för att möta vardagen utan el. Och vi funderar på hur vi ska slippa ifrån elbolaget i framtiden. Solcell eller vindkraft står högt på listan. Snart dags att bestämma sig och ge fingret åt elbolaget och dess dåliga service.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 5 april 17:36

      Påsken är passé och violerna på G. Bråda tider nu så vi tillåter oss att fuska lite. Rabattrensning, d.v.s. klipp av gammalt dött och flockar av nyanlända flyttfåglar är däremot dagsens sanning. Våren är här vidhåller t.o.m. väderpro...

Av Skogsfrun på Dal - Måndag 19 mars 19:59

  Nyss när skogsfrun öppnade dörren och släppte ut katten hördes gässens högljudda prat nerifrån ån och Gösjön. Underbart, de är här! Vet de att det är vårdagjämning i morron...nej men de känner säkert av väderomslaget till mildare, ett plötslig ...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 14 mars 21:02

Stånkat körv har inte skogsfrun gjort idag, men mycket annat.Är det SOLEN som lockar fram energin...Bakat bullar och morotskaka, men först efter en pulsig promenad med Luddegrisen som låg på i selen som värste draghund. Intressanta spår i snön som då...

Av Skogsfrun på Dal - Tisdag 13 mars 16:21

      Bland det första skogsfrun gör på morgonen är att sätta på radion.Ture fasantupp har visst lärt sig att då är käringen äntligen uppe. I morse kom han smygande runt  hörnet vid trappen och bligade storögt uppfordrande mot människan i föns...

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 28 feb 15:26

    En period av iskyla från Sibirien utsätter oss för stora påfrestningar. Trafikolyckor i närmaste omgivningen, är legio. Man håller sig och yarisen vackert hemma och avvaktar ljusare tider, kanske redan på Torsdag. Förråden börjar tryta. V...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

54 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se