Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Alla inlägg under december 2008

Av Skogsfrun på Dal - 5 december 2008 08:29

Morgon mellan fjällen, ja det ena besökte vi igår, de andra är mer avlägsna men de finns däruppe längre norrut. Skogsfrun tänker när hon traskar uppför backen från stallet; livet måste nog vara en kamp annars blir det väl tråkigt! Här får vi kämpa lite och kampen Frida var klart bättre när hon promenerades på stallgolvet nyss, ska meddela vetten detta om en stund och får då veta vad hans nästa drag blir. Hoppas på mer medicin och slippa ut och dra häst i detta väder. Dra till vetten alltså menar skogsfrun som ofta är krumbuktigt kryptisk för att roa sig själv och möjligen andra;)
Bäcke kyrka, skogsfrun tog bilden


Alltså, RR röntgade lungorna på Dalslands sjukhus i Bäckefors igår.

Om man som vi kör bakvägen* upp till sjukhuset passerar man denna lilla vackra träkyrka. Där skulle en julotta nog  kännas extra stämningsfull. 

 

"Bäcke kyrka byggdes på 1650-talet. Kyrkan togs i bruk år 1653, väderflöjeln på taket har det årtalet. Kyrkan har en liten kyrkklocka från 1200-talet, som började användas 1653, och en dopfunt från medeltiden. Flera gånger har kyrkan restaurerats, bland annat 1780, då den blev tillbyggd. Senaste renoveringen var 1970 då korfönstren fick nytt glas i annan färg, väggarna kläddes med väv och bekväma bänkar installerades.
1928 fick kyrkan en ny orgel, som byttes ut 1975.
Kyrkan var från början röd utvändigt och efter många år med ljus färg är den nu åter röd.
Smideskorsen på kyrkogården tillverkades troligen på Gamla Bruket i Bäckefors för cirka 200 år sedan.”

(Citat Bengtsfors turistinformation.)


Under tiden som RR besökte röntgen gick skogsfrun en prommis med doggarna. De var nosigt ivriga på nytt ställe, vägen var halkig och skogsfrun vinglade försiktigt fram med stöd i kopplen. På rundan runt hospitalet får vi plötsligt syn på RR:s huvud  där han ilar fram i en korridor. Huvudet guppar från det ena fönstret efter det andra men tror någon att han vrider på det en aning till vänster? Nej då där fick vi stå och se honom försvinna utan en enda vink.


Ruskigt kallt var det och vantar hade skogsfrun efter vanligheten glömt så vi återvände ganska snart till bilen där hundarna fick vänta medan skogsfrun beslöt sig för att göra RR sällskap i väntrummet. Han syntes inte till så skogsfrun slog sig ner i den öde lokalen, hittade en intressant diktsamling av dalslandspoeten Karl Karlsson och försvann i ett nostalgiskt töcken.

Men varför kom aldrig RR? Skogsfrun börjar bli otålig Karl K. till trots, en sköterska kommer gående, skogsfrun frågar efter RR och får till svar att han kanske sitter i ett väntrum längre bort.  Nej den karl som sitter där känner inte skogsfrun igen, frågar honom och lämnar en beskrivning på den försvunne guben. Jaha säger mannen, han gick när jag kom. Han frågade var matserveringen låg.


Va! Var han redan klar och satt den grisen och åt lunch i smyg utan skogsfrun!?

Skogsfrun lade in högsta växeln och anlände till matsalen som var tom så när som på en sörplande kaffegäst. Stängt sen en halvtimma och någon förvirrad utsvulten gubbe hade damen där inte lagt märke till. Jesskotta Petter hade RR gått ut i kylan och stod vid bilen och väntade, arg som en bålgeting förstås. Äntligen fick skogsfrun rätt i sin gissning och blev utskälld efter noter, och förtjänst ska väl i ärlighetens namn tilläggas.


Efter intag av bästa pizzan på restaurang Börsen i Köpingen gonade sig RR, och skogsfrun fick sina ärenden uträttade medan pizzorna tillagades; lite starkvaror som glöggvirke och fleece sulor till storstövlarna.

Medan vi åt tändes Köpingens julbelysning. Dekorationerna glittrade grant i gran och träd på torget utanför lokalen, skogsfrun, däst efter pizzan ska fota grannlåten en annan gång.

ANNONS
Av Skogsfrun på Dal - 4 december 2008 11:34Ja må vi leva

och när vi har levat uti hundrade år

Ja då ska vi skjutas.

Ja då ska vi skjutas på en skottkärra fram!


Ett ruskigt lagförslag har sett dagens ljus, hoppas det hamnar i papperskorgen eller som toapapper hos den/de som skrivit det. Enligt lagförslaget ska en son eller dotter bl.a inte kunna företräda sina föräldrar vid t.ex ett överklagande av en tvångsmedicinering.


Det ska istället en så kallad ”god man” göra.

Bättre upp vore att ge de anhöriga som vill ta hand om sina anhöriga, skälig ekonomisk ersättning och övrigt nödvändigt stöd. Detta blir säkert inte mer kostsamt än ett speciellt boende inom omsorgen.


Jag tog själv hand om min dementa mor i 4 år medan jag jobbade 75 % inom vården som personlig assistent. Det var inte enkelt, men givande, vi hade en fin tid tillsammans. När hon blev sämre, gick det inte längre och inte en krona fick jag i ersättning av kommunen. Boendet hon flyttade till var det bästa jag kunde uppbringa men där var ändå personalbrist som ersatts med larmanordningar, något som aldrig kan ersätta en empatisk mänsklig varelse. Nu är det visst åter aktuellt med sparkrav vilket naturligtvis i första hand drabbar våra försvarslösa gamla. Nej det känns inte alls tryggt* att bli gammal. Tursamt nog bor just jag i en liten kommun som har en ganska bra omsorg, än så länge.


Demensförbundet säger nej till utredningens förslag om ny lagstiftning av följande skäl:

 ”Det finns inte behov av ny lagstiftning. Nuvarande regler, som ofta inte följs, är i stort sett tillräckliga, men bör ses över i vissa avseenden.

De problem som utredningen avser att lösa skapas i väsentlig utsträckning av bristande kunskaper hos personal samt otillräckliga resurser och bör därför inte lösas med juridiska tvångsåtgärder. Kunskaperna om demenssjukdomar och innebörden av dessa är otillräckliga hos många av personalen, handläggare och politiker.”


Bekymmerslöst förtröstansfull som liljorna på marken vill skogsfrun gärna vara, men det är svårt att leva upp till ibland. Idag ska vi bestiga Kroppefjäll och se på omvärlden från ett något högre plan.

 

ANNONS
Av Skogsfrun på Dal - 3 december 2008 12:04

Gomöra i stöva! en ljusare dag har grytt och gläder.


Mirre den uschlingen
sitter och lurar på småfugglarne som brukar flyga in och hacka på fröpåsen

Skogsfrun fyllde på talgbollar åt de väntande små gästerna och försökte ta ett kort när de var som mest på näbben, men här hade behövts ett objektiv till det relativt avlägsna och skygga objektet. Det syns i alla fall att vi fått lite snö under natten. Trappen var hal, tungan i munnen likaså men på rätt plats. Skogsfrun tog sig både ut och in utan incidenter.


Storfinansen krumbuktar sig i sin egen avföring. Världen skälver. Äldreomsorgen ska bli omsorgsfullare, skogsfrun blir allt fullare ...av resignation. Jehovas Vittnen tror det är slut på alltihop -snart. Det har de trott länge. Då ska vi hamna i paradiset och äta vegetariskt med lejonen. Skogsfrun är skeptisk och kastar Vakna* i soporna, tycker det är dags att vakna här och nu. Gör något, gör något, NU!


Körde in 4 snötäckta balar ensilage, utan vantar. Hur dum får man vara. Skogsfrun ska kanske inte kacka i eget bo. Varma kaffekoppen tinade upp fingertopparna och gomseglet svajade när den likaledes upptinade bullen gjorde sin entré. En skvätt whiskey hade gjort mera sus men skogsfrun är nöjder ändå.  Köpp köpp!


Av Skogsfrun på Dal - 2 december 2008 07:36

Gomöra i stöva!  Luften kändes mild när askungen var ut med resterna från elden. Köpingens ljus glimrade i söder och från 45:an hördes ett stillsamt sus från ett fåtal bildäck. Strax ska skogsfrun , som har många roller,  förvandla sig till stalldräng och minns den här bilden …


 

 Skogsfrun i uppsatt person anno 80-tal på jobbet i Skåne.


Söndagens Tv-program från hästshowen på Globen bjöd på något yngre cowgirls som inte nöjde sig med att blott rida. Deras hejdlöst akrobatiska konster på, omkring, ja överallt befann de sig på de stadigt men i full fart galopperande hästarna, var rena fyrverkerier av livslust och glädje.


Vi satt helt fascinerade och studsade i soffan, ömsom storskrattande och andlösa. Rena julafton! tjejerna var nästan ett stå vassare än de berömda Don kosackerna.  Skogsfrun hittade en video till beskådan.

Njut och förskräcks av den i stort fönster och kör den i retur för bästa flyt.


En stor stark… kopp kaffe passar bra till nerverna, och får duga denna morgon.

Exemplar från ett lyckat bullbak finns för förtäring. Köpp köpp!

Av Skogsfrun på Dal - 1 december 2008 21:30

Goafton därute i nattsvarta.

Innan skogsfrun traskar upp till sovloftet måste det faktum belysas att här står tända, inte blott raka resliga furor och yviga granar.

Advent  -ankomsten av Julen, bebådas minsann av ljusorgier både inna och uta. Bildbevis infogas på egen bekostnad;)


 

 Välkomnande  lyser både stjärna och pelargon.


 Inomhus speglar sig ljuslågorna i fönsterglaset

orkidén bredvid blommar om och lyser även den.


Frida har fått medicin och är piggare,

men skogsfrun är trötter och ska strax  dra sig tillbaka, som sagt.

"Aprilväder" av Viveka Lärn är nästan alltför bra sänglektyr;

man vill inte sluta läsa! Av Skogsfrun på Dal - 1 december 2008 08:28

Gomorron gott folk!

Ny månad och ny omröstning, men först ska den gamla redovisas.

Av resultatet drar skogsfrun den slutsatsen att flertalet röstande är under 50 år, eller vad tror ärade läsarna?

På delad 2: a plats kom; Utbilda mer och Djärvare val.

Det låter som ”eftertankens kranka blekhet” från oss som passerat 50-strecket.

Ja inte vet skogsfrun, hon bara spekulerar.

Det kan man väl få göra när det inte kostar något;)


 Resultat:


Om du fick leva om ditt liv, skulle du främst...


Köra i samma spår 11.5 %                        

                     

Utbilda dig mer 21.2 %                             

                     

Välja ett annat yrke 7.7 %                         

                     

Göra djärvare val 21.2 %                          

                       

Vara mer försiktig 3.8 %                           

                       

Än är det inte för sent! 34.6 %                                    

                       


Totalt har 52 personer röstat. Tack för era klick!

Omröstningen startade 2008-11-01 06:59Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se