Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Alla inlägg under december 2008

Av Skogsfrun på Dal - 13 december 2008 08:38

  

  

Solnedgången lovade en kall natt, ska vi få en vit Lucia undrade skogsfrun förhoppningsfullt Och jaa snön ligger vit på taken, skogsfrun är sen länge vaken, uppe och i farten. En pekoral blev till läs den som vill.


Lucia Lucia nu kommer ljusets brud

välkommen du kära uti din vita skrud

se våra kinder glöda

som skärpet ditt det röda

av värmen som du ger vi vill ha mer ha mer!

 

Vi fryser in i norden så mörk och kall är jorden

tänd med din sång en brasa

så istapparna krasa

bjud oss på ditt kaffe hett

sen du mot oss så ljuvt har lett

 

Sankta Lucia snart blir vi fria

i dina vita spår våren snart blomstra får

Sankta Lucia Sankta Lucia….


Igår fick vi för oss att tjuvstartsmaka julematen.

Tog en kall, en varm tallrik på ett känt lokus i Köpingen men blev precis som förra året skamligt besvikna. Lär vi oss aldrig! Brända köttbullar smaklös prinskorv och skinka, äcklig senap, ja allt var smaklöst utom ägget sillen och Jansson. Lägg därtill noll service så är saken biff varken rap eller tack men se klaga på maten, det har man fått lära sig sen barnsben att aldrig göra.  Nu har skogsfrun klagat klart, hehe.


Sanna skogsfruns ord nu; det blir mera snö! Det känns in i märgen.

Skogsfrun tänker värma upp sig med en kask. Den som vet vad det är

och inte försöker placera den på skallen är väkommen  att delta i bevekelsen för den goda dryckens skull. Köpp köpp.

 

ANNONS
Av Skogsfrun på Dal - 12 december 2008 09:03

Godmorron alla snögubbar och gummor i det snöiga nord,

för nu har väl alla fått sin beskärda del eller huur?

Skogsfrun har nyss skottat lite slött och blött utan att bli särskilt trött.


Ren kl 5 var ¾ delar av Torpets piggare innevånare vakna, skogsfrun inbillar sig att plogbilens förare gladdes av strålande stjärna och ljus i vårt hus. Inga vrålande vakthundar störde hans brummande frid, ty de vore redan rastade. Han gör ett bra jobb denne plogande bondtomte, skogsfrun skulle gärna bjuda ett fat gröt om inte korna hans stod väntande på strå. Hej hå, hej hå, vi till vår gruva* gå…


I skogsfruns gruva* står det alltid hungriga hästar. Finge de chansen skulle de med all säkerhet äta sig fördärvade. (Hm, vem håller inte på med det!)

Inom en inte alltför avlägsen framtid får de kanske börja göra allvarligt skäl för brödfödan, våra hålls mest som sällskapsdjur. Bilismens epok verkar lida mot sitt slut, kalla fakta och svala försäljningssiffror talar sitt otydliga men dock, språk. Det hummas och brummas i moll, skogsfrun säger; skrota och spänn för, ptroa och kör!Biljättarna får tills vidare konstgjord andning av sänkta bensinpriser och förslagsvis skattelättnader vid köp av ny 4-hjuling, skit i dä, satsa på en lurvig fyrfotsfuling.

(Fuling för rimmets skull, alla hästar är vackra och diktarens frihet total)Skogsfrun bjuder utlovat skådebröd till kaffet.  Låt inte överdådet förskräcka och egna ambitioner knäcka;) (Skurna pepparkakor är tyvärr inte så...käcka)

ANNONS
Av Skogsfrun på Dal - 11 december 2008 12:35


 


Snön mjukt vid torpet dalar

kring skogsfruns salar 


trampade spår på mark

under träden småfågelspark världen så vit och ny

fallen från himmelens sky
gudarnas häst en snöängel rullar

långt från hemlandets kullar

Av Skogsfrun på Dal - 10 december 2008 09:41

 Gomorrning!

En ny dag vitnar vid horisonten.

Denna dikt av Dan Anderssons faller skogsfrun osökt i tankarna;

"Bort, längtande vekhet ur sotiga bröst, vik bekymmer ur snöhöljda bo..."

Efter en orolig natt, månen är på F, klev skogsfun upp-

under madrassen! Hur någon kan lyckas hamna där är en gåta. Var det ännu en otäck dröm och försökte skogsfrun gömma sig från förföljarna?  Med framgång visserligen, men ruskiga filmer är nog inte att rekommendera före sänggående att sedan försöka sova på. Allt ska inte skyllas på mångubben.


Att tassa ut med asklådan på orört vitt underlag, och bli slickad i ansiktet av våta flingor, har skogsfrun inget emot, tvärtom. Lite lagom snö lyser upp, gör en gladare och världen vackrare. Gör ett lappkast där, och det blir ännu bättre. Lappkast med asklåda? inte att  tänka på. Det gäller att hålla koll på vindriktningen för att inte bokstavligen förvandlas till askunge, lite onödigt eftersom prinsen ju redan är här;)


Prinsar och prinsessor är vi allihopa allihopa Ludde och Ninna med.

Här syns tydligt att snö piggar upp även där det egentligen inte behövs.

Inte heller behöver vi gå på nobla fester och trängas med kreti och pleti när vi har hela gräsmattan för oss själva. Vinden spelar upp till dans och skogen susar harmoniskt i bakgrunden.


Igår bakades det lussebullar gula och granna med saffrans hjälp, idag står pepparkaksbak och fruktkakor på schemat. Fruktkakan är av den mastiga sorten som ska njutas i tunna skivor och bara blir godare med tiden. Ingen risk att den blir för gammal!

I morgon bjuds det skådebröd.

Av Skogsfrun på Dal - 9 december 2008 11:06

Vi ska handla svenskt och bättra på landets finanser tycker regeringen.

Hur ska det gå till undrar skogsfrun, när det inte finns några svenska företag kvar? Allt är snart made in China, Irland eller något annat land.

Sverige vad är det, finns det fortfarande, på kartan ja, men i praktiken?

Vi är bevars medborgare i ett globalt samhälle, nationalism är ett fult ord.


Färdtjänstbeställning via Moldavien! Tur att det finns 80-åriga krutgubbar som klarar att cykla 3 mil för att hämta sin pension när lantbrevbäraren dragits in.

I sommar ska Apoteken bli privata, hur länge kommer glesbygdens folk att ha kvar den olönsamma servicen, undrar skogsfrun, som bara har 4 km till allt.


Stengata, som vi sa för att den var belagd med gatsten. Närmast th. Lindells speceri, Tullis mjölkaffär, Johanssons fiskaffär Myrens chark, Lexells skoaffär, bageriet, färghandeln, tobaksaffären och längst upp Petterssons fiskaffär. Emellan charkuteriet och skoaffären hade en 3:je fiskhandlare Johnsson sitt stall och förråd! Han körde omkring med sin Nordlansponny och sålde.


När alla storföretag sålts ut till andra länder ska vi bli småföretagare - igen.

I skogsfruns barn och ungdom fanns både och.

Då hade kraftverksstaden tre stora lönsamma industrier; Saab, Nohab och Stridsberg & Björk, plus massor av småföretagare. Bara i skogsfruns stadsdel fanns det 4 charkuterier, 2 fiskaffärer, grönsaksaffär, 3 mjölkaffärer, 2 speceriaffärer, 2 bagerier, skoaffär, handarbetsaffär, modist, tobakshandel, färghandel, bosättningsaffär, frissa och barberare, Skomakare, skräddare, sömmerskor, koks & vedhandel,  3 frikyrkor, rörmokare, trädgårdsmästeri och taxirörelse.

Samt postutkörning pr cykel 2 ggr pr dag!


Här bodde farmors svägerska Ida. Bilden är tagen i år.

Där de flotta villorna bakom står och skämmer, var det koloniträdgårdar.


Skogsfrun har säkert glömt en del, men nu är där stendött, inte en människa syns till där tanterna förr ilade runt och gjorde sina inköp och träffades för en pratstund. Inga ungar leker på gatorna där vi kryllade efter skoltid, men nya flotta villor har vuxit upp och tagit plats på våra forna lekplatser bland bergknallarna.


Usch, skogsfrun får magknip vid hemvändarbesöken även om den gamla bebyggelsen är k-märkt och står kvar i gott skick som sorgsna minnesmärken över strävsamma människor och en lycklig barndom.


Farfar med sin unikabox som var dag tog bussen till Nohab, alla gubbarna som cyklade till Stridsberg och Flygmotor, ungdomarna som efter skolan garanterat fick jobb på Saab eller annorstädes, aldrig kunde väl de ha tänkt sig denna avveckling och sinnesförvirrade utveckling som vi nu upplever.


Är skogsfrun efter vanligheten ute och seglar på stormigt hav… vet inte men minns.Av Skogsfrun på Dal - 8 december 2008 10:11

Tunga regndroppar föll smattrande på skogsfruns schalett på morgonrundan.

Hundväder bevars, men skogsfrun har hundar som inte backar för något meterologiskt fenomen. Inne vid brasans glödande värma känns det direkt motbjudande att ge sig fan i våld, men alltid när man väl kommer utomhus är det så uppfriskande!


Ankorna tumlade ivrigt ut som vanligt, de älskar allt vått både från ovan och att simma i. Alltså gott för dem så länge vi har öppet vatten i hela dammen.

Mildvädret är snällt mot alla vilda djur, utom renarna i norr men där är det ju riktig vinter.


 


Mossorna är saftigt mjuka och lyser i skiftande gröna nyanser.

 Islandslav och vitmossa frestar skogsfrun att lägga sig ner och borra in ansiktet i deras fuktiga mjukhet men ner är en sak, upp en annan – åtminstone med en översvallande glad Ludde ovanpå! Skogsfrun har i stället en skål på verandan med en härlig klump vitmossa i, att klappa på i förbifarten.


Helgen 2: a advent försvann rutinmässigt, alla skogsfruns idéer och föresatser likaså. De rituella handlingarna är dock så många och tillsammans tidskrävande att det aldrig hinner bli direkt tråkigt. Skogsfrun har planer för veckan som är men vad månde bliva står kanske skrivet i stjärnorna. Ett är säkert, Lucia står för dörren och kräver sin tribut av saffransbröd och fruktkaka, hemmagjorda glöggen från förra året har stått till och stärkt sig.


Stadgat enade vi stå när lussebruden knackar på.


Av Skogsfrun på Dal - 7 december 2008 09:02

Dagen tar sin vindstilla början, plusgrader och uppehåll ursäktar stjärnornas frånvaro

Frida gnäggar piggt efter frukost och Ninna löper! Ja hon är redan inne i flörtperioden,

Ludde verkar inte begripa vad det hela rör sig om, måtte han inte komma på det! Svårt att dela på två när det inte finns någon mer att kampera ihop med, men så får det bli de mest kritiska dagarna. 


RR och skosfrun är inga nattugglor men igår blev vi kvar i soffan längre än vanligt.

Det var den befriande lössläppta familjen Svensson vi väntade på. Under tiden fick vi skåda både stjärnor på is och dansbandstävling, något som vi nogsamt undvikit men  fann ganska roande faktiskt.

Man undrar bara varför det måste vara så jäla flåshurtigt och varför programvärdinnor måste se ut som om de var på maskerad?  Och när ska Magnus Carlsson börja kamma sig? Kaluven spretade åt alla håll som om han nyss klivit ur sängen, hm -det kanske han hade.

Hans kommentar om älvdalingarna var dock obetalbar och stämde helt med skogsfruns värderingar, men vi hade inte räknat med det massiva stöd, troligen från hela dalom, som höll jättens kompani kvar i tävlingen. Scotts var en positiv överraskning, nu måste vi ju bara följa dem och se vilka utmaningar de möter nästa lördag. 

Av Skogsfrun på Dal - 6 december 2008 11:19

Skogsfrun förstår inte varför skrotnisse och hans vänner plötsligt har parkerat sig i hjärnbarken på första parkett.

De liksom propsar på att bli omtalade så okey då kör vi.


Jan Lööf,  Lars-Åke Kylén. Skrotnisse och hans vänner är en produktion av dessa herrar från min hemstad, Jan i alla fall.

Kanske därför skogsfrun känner sig så tajt till de sköna figurerna, har ju träffat dem live kan vetaa.


Resumé:

Mitt i den lilla staden ligger Skrotnisses skrotgård. Där huserar Skrotnisse och hans son Kalle. Skrotnisse och Kalle tar dagen som den kommer och lever ett ganska behagligt liv på sin skrot. De umgås gärna med sin gode vän eremiten och uppfinnaren Bertil Enstöring, som har en underlig förmåga att ständigt hamna i trångmål. Särskilt med en filur som heter Ture Björkman. Ture är på jakt efter en bok i vilken Bertil har skrivit ner alla sina fiffiga uppfinningar. Bertil söker sin tillflykt till mer eller mindre omöjliga ställen, men Ture är honom alltid på spåren, och följer honom jorden runt.

 

Man spekulerar i om Bertil är Jan Lööfs alter ego, skogsfrun känner sig själv lite befryndad med karaktären eremiten. Direkt ingen Ture som förföljer men sökandet efter ro och den i skogsfruns fall ofrivilliga men säkert självförvållade ensamheten, ett motsatsförhållande som möjligen kan skyllas på gener och läggning. Nej skogsfrun begriper inte hur detta går ihop men så är det. Relationer måste underhållas, vattnas som ömtåliga blommor, skogsfruns vänner torde bestå av kaktusar.


Nej tiden lider och kaffetarmen med, nu låter vi skrotnisse och hans vänner själva komma till tals så här blir lugn och ro;) Trevlig lördag!Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se