Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 26 juni 2008

Egen (domlig) blomma blir egentligen aldrig sjösjuk

Av Skogsfrun på Dal - 26 juni 2008 06:46

 Goddagens alla morgonstjärnor eller nattljus som kravlat sig upp till dagens id.

Man vet aldrig vad som väntar i tiden, bak hörnet*.


 Igår när skogsfrun tog en middagslur på kökssoffan började hundarna stormskälla och skogsfrun som är en härdad typ, vaknade nästan ur sin slummer men låg sömnigt kvar.RR vid Tv:n hov upp sin stämma: Det är en gubbe därute. VA! Skogsfrun som trott att det bara var katterna, for upp och ut, fick se en man som hunnit nerför backen och just klev in i sin bil. Med halva kroppen inne hejdade han sig när han fick syn på skogsfrun, slog igen bildörren och kom knegande tillbaka.

Aha ännu ett nitiskt Jehovavittne tänkte skogsfrun och suckade, men se där suckade hon för tidigt.


Mannen presenterade sig som kusin till en god vän i Dalarna, boende i Köpingen och hade fått i uppdrag att å denna kusins vägnar, besöka oss. Det var ju trevligt! Perkolatorn på och samtalet drog igång.  Mannen berättade (på RR:S favoritfråga var han kom ifrån) att han var född i Kanada och tog sina första steg på Amerikabåten när föräldrarna återvände till hemlandet  Därför blev han aldrig sjösjuk!  

Som ofta när pensionärer träffas blev det lite roliga* sjukdomshistorier som skogsfrun inte hade mycket att bidra till (trafikolyckor räknas inte in i kategorin), hon fick nöja sig med beklagliga huvudskakningar och instämmande små suckar.

 

Men det var inte alls detta skogsfrun skulle tala om, det var om sin egen* blomma! Aldrig skådad, men har någon läsare av bloggen mött rariteten på sin stig är skogsfrun rörande tacksam för berättelse och uppgift om växtplats.


   

”Skogsfru (Epipogium aphyllum) är en saprofyt eller myllväxt (jämför med nästrot och korallrot) utan gröna delar och utan utvecklade örtblad, till färgen vitaktig eller svagt skär (inte ens fruktanlaget undantaget) och av lös och saftig beskaffenhet. Även rötter saknas. Under jorden har den en korallformigt förgrenad jordstam, som utsänder smala utlöpare. Stjälkbasen är lökformigt förtjockad. Blommorna, som är stora och vaniljdoftande, sitter på smala skaft i en fåblommig klase; de har läppen vänd uppåt och kalkbladen är gulvita, utom läppen, som är vit, vaxlikt genomlysande och försedd med radvisa, rosenröda fläckar; även läppens punglika, uppåtvända sporre är rosenröd. Pelaren är av klubblik form; ståndarknappen lösgör sig nästan som ett lock med ett gångjärn och man ser då två långa, fina strängar som förbinder klibbskivan på rostellum med de två pollinarierna i ståndarknappen. Märket sitter hos denna växt vid pelarens bas.


"Skogsfrun" har fått detta namn inte enbart för sin växtplats, som är skuggig skog med fuktig mylla, multnande trädstammar med mera, utan för sitt plötsliga, överraskande uppträdande i en trakt, där man förut inte sett den. Man har kallat sådana sällan sedda växter "meteorväxter". Artens utbredning är tämligen vidsträckt, från Skåne till Lule lappmark (samt i södra och mellersta Finland och södra Norge), men de kända lokalerna är få, och som redan är nämnt, visar sig växten ofta helt oväntat för att på samma ställe (åtminstone såsom synlig ovan jord) för lång tid eller kanske för alltid försvinna.”

Källa Wikipedia 


Skogsfrun ler igenkännande;)

 
ANNONS
 
Ingen bild

medresenärskan

26 juni 2008 09:40

Bugar och niger, djupt!! Jag visste inte att nådig Skogsfrun och en blomma delar namn. Skogsfruns hårfärg stämmer med blommans färg. Medresenärskan har aldrig varken sett eller hört talas om denna ört. En skygg växt med andra ord och där skiljer väl sig likheten med våran Skogsfru en aning, kanske.. Har frun denna ört kring knutarna på Dal?? eller har Skogsfrun bara upptäckt att hon delar namn med örten?? Vacker är den och där kommer likheten tillbaka ...
Niger djupt igen och säger kopp, kopp för er båda.

 
VICKAN

VICKAN

26 juni 2008 11:39

Hej!
Här har det hänt mycket. Fina bilder och full fart. Blomman är jättevacker. Roligt med besöket och vad skönt att det inte var från jehovas:)

http://www.beautyminds.com

 
Cavvetjejernas matte

Cavvetjejernas matte

26 juni 2008 11:40

Vad intressant! Är det därifrån Skogsfrun tagit sitt bloggnamn?
Jättevacker är denna lilla skira orkide. Jag har ju en gång i tiden bott 17 år av mitt 55 åriga liv på vackra "Kinnekulle" det blommande berget. Där finns en rad vackra orkideer att beskåda, bl.a Sankte Pers nycklar (finns på Österplana hed) och den berömda Guccuskon som blommar tidigt. Redan i slutet av maj månad kan denna orkide beskådas. Kanske även en vacker Skogsfru, finns att beskåda på detta vackra berg.

http://cavaliersajten.bloggagratis.se

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

26 juni 2008 13:58

Medresenärskan, skogsfrun har stött på sin namne i floran men aldrig i verkligheten. Inte omöjligt att den växer här bland de andra små raringarna;)Skyggheten har vi gemensamt men skogsfrun kamoflerar och stärker med en magborstare ibland, hehe.
Vickan, har bestämt också råkat ut för de envisa vittnena;)Jättejobbigt.
Cavvetjejerna matte med erfarenhet från orkidéberget har inte sett Skogsfrun där fast hon varit där både till fots och häst;)) Blomman har kanske obemärkt passerats?

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Monica

Monica

26 juni 2008 14:23

Det var en liten säregen blomma, men vacker.

Tur att det inte var någon "Tjyvgubbe" som var ute och snokade runt i bygden.

http://violett.bloggagratis.se

 
Christa

Christa

26 juni 2008 14:59

En väldigt vacker liten blomma det där.
Verkligen jätte fin.

Återkommer o läser mer när jag har mer tid.
Ha det gott
Christa

http://hissen.blogg.se

 
Ruth

Ruth

26 juni 2008 18:35

Hoppas Skogsfrun hade "Gevalia" hemma, för det skall man ha om man får oväntat besök.

http://bernamis.bloggagratis.se

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

26 juni 2008 19:35

Ruth, Gevalia är ett Gävla kaffe;)) Här kör vi naturligtvis med Karlstatöseras;)) Löfberg heter de i efternamn;)
Monica, tjyvgubbar som lyssnat på vårat koppel ursinnigt vrålande hundar, kommer garanterat inte igen;) Bra dä!
Christa, välkommen igen! ska vi säga på semestern;)) Löfbergs var det ja.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

26 juni 2008 19:57

Det är visserligen inte roligt att bli väckt, men trevligt besök är ju alltid välkommet.
Jag har aldrig sett denna blomster.
Men jag får väl spana lite längs stigarna på mina rundor.
Ha det gott

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - Onsdag 6 feb 23:39

  Medan snön dalar får vi roa oss bäst vi kan inomhus. Mirre tycker det är för mycke snö och för lite möss. Em sladd får duga.     Matte studerar Putin på Play. Intressant men inte överraskande insyn i maktens boningar. Ludde på soffan är v...

Av Skogsfrun på Dal - Fredag 1 feb 11:42

Opinion live igår:Så upphetsade folk blir när naturen kommer dem nära.Jag hade blivit glad över att den ensamma vargen lyckats ta ett byte och få ett skrovmål.Flytta bytet till skogen hade löst problemet.Eller gett vargen bedövning och flyttat den ti...

Av Skogsfrun på Dal - Torsdag 31 jan 17:34

Kärt besök av en gammal bloggkompis som hittat hit trots viss förändring och långt blogguppehåll föranleder skogsfrun att ta sig ett tag i kragen och skriva några upplysande meningar om sakernas tillstånd, apropå det.(Lååång mening det där).   Lä...

Av Skogsfrun på Dal - 5 april 2018 17:36

      Påsken är passé och violerna på G. Bråda tider nu så vi tillåter oss att fuska lite. Rabattrensning, d.v.s. klipp av gammalt dött och flockar av nyanlända flyttfåglar är däremot dagsens sanning. Våren är här vidhåller t.o.m. väderpro...

Av Skogsfrun på Dal - 19 mars 2018 19:59

  Nyss när skogsfrun öppnade dörren och släppte ut katten hördes gässens högljudda prat nerifrån ån och Gösjön. Underbart, de är här! Vet de att det är vårdagjämning i morron...nej men de känner säkert av väderomslaget till mildare, ett plötslig ...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

55 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se