Helt naturliga frivolter i torpidyllen

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2007

Dalbohunden! Utdöd hundras får liv på gamla bilder

Av Skogsfrun på Dal - 12 augusti 2007 20:05

Dalbohunden Bella från 1904 i Mellerud


Bella förekommer på bild i en annan artikel som Norsk Dogge. Här kan man läsa om det fenomenet*  Det finns bara 3 bilder på Dalbohunden. Hitintills... skogsfrun ska forska!Skogsfrun är stundtals helt "borta".  Råkade ramla över en artikel om den nu utdöda Dalbohunden vars sista bild från början av 1900-talet togs i min nuvarande hemkommun Mellerud! Det var en hund av Molussertyp som användes som vakt och boskapshund, inte som vallare utan som FÄHUND! Namnet kommer av att hunden vaktade kreaturen. Får, kor, får, getter ja alla fän som betades på skogen där det då fanns gott om varg och lo, ja t.o.m björn.

Detta vet man:


"Dalbohund är en urgammal svensk hundras av mastifftyp. Rasen är officiellt utdöd sedan 1800-talet, men ett visst bildmaterial talar för att det kan ha funnits dalbohundar så sent som 1910.

Dalbohunden användes som boskapsvaktare och var känd som vargdödare på sin tid. Enligt viss expertis kan dalbohunden ha funnits som egen ras ända sedan yngre järnåldern. Vikingar som besökte England tros ha tagit med sig storväxta doggar hem till Norden som i sin tur härstammade från romarnas stridsdoggar. Enligt det skrala bildmaterial som finns är rasen helt klart av molussertyp.

Det finns ännu inget officiellt intresse av att rekonstruera denna ras (jämför den danska Brohelmern).

 Rasen tros ha haft ett mycket skarpt temperament och stort mod vilket behövdes i kampen mot varg och björn. Men i likhet med övriga liknande hundtyper var säkerligen dalbohunden mycket tillgiven sitt husfolk."Hur länge det har funnits Mastiffer i Skandinavien är osäkert, men troligtvis förde vikingarna med sig de allra första av rasen till våra breddgrader, dels som krigsbyte dels som handelsvara.
De Danska vikingarna ockuperade stora delar av England, från Lindisfarne i norr till London i söder, och engelsmännen var tvungna att betala skatt till vikingarna, mer känt som ”Danelag”. De Norska vikingarna ockuperade delar av Skottland, Isle of Man, området mellan Liverpool och den skottska gränsen, samt Irland.

Vikingarna blev kända för att röva med sig allt som var värdefullt, även husdjur.
Vid arkeologiska utgrävningar av vikingagravar och bosättningar från den här tiden, har man funnit skelett av stora kraftiga hundar. Sannolikt kan Broholmern och de utdöda raserna Dalbohunden och Norsk Dogge räkna de Mastiffer som vikingarna tog med sig som en av sina stamfäder."


.

Norsk Dogge


"The Norsedogge was without a doubt close related to the flock guardian of southern Sweden, the Dalbo-Dog. We can assume that these two breeds did have the same origin, desended from the Molossers brought to Scandinavia by the Vikings, especially from the British isles by Norwegians and Danes, and from east by the Swedes, who travelled all the way to the homeland of the Caucasian & Central Asian Ovtcharka.
We must still remember the words of the British Zoolog Horace William Wheelwright, in 1865, about the Dalbo-Dog; "The only hound peculiar to the land which I know of, are the Dahlbo hound (now nearly extinct), a magnificent dog, rather like an English Mastiff."

http://www.mastiff.no/tmis/history/se.html


Visst är det väl intressant att forska i hundrasers ursprung och uppkomst! Många raser har rekonstruerats på senare tid. Oftast har man haft åtmindstone en individ att utgå från, men skogsfrun tror att det förekommer även korsning  efter typ och historia.

 
 
Balin

Balin

13 augusti 2007 15:51

Väldigt intressant! Blev själv lite sugen på att forska i några hundrasers ursprung och uppkomst. Hade det som läxa en gång på valpkursen jag gick med Doris, och det var jätte kul att lära sig mer om bakrunden kring sin hunds ras.

http://balin.bloggagratis.se

 
skogsfrun

skogsfrun

13 augusti 2007 16:38

Hej Balin. ja det är roligt att veta bakgrund och intressant att se vad människan lyckats åstadkomma under årens lopp -alla dessa raser med vargen som stamfar!

http://barasaras

 
Millis

Millis

13 augusti 2007 19:28

Verkligen intressant!

http://millis.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

13 augusti 2007 23:51

Dalbohunden och Norsk dogge är samma hund på båda korten. Mycket intressant att läsa om dessa hundar. Att det är stora doggar som finns bakom det syns ju klart. Skulle även kunna vara en berner bakom i generna, med dom vita tassarna, vitt på bröstet och nosen. Rolig läsning, Tack !

http://bernamis.bloggagratis.se/

 
skogsfrun

skogsfrun

14 augusti 2007 09:24

Ruth, skogsfrun har infogat en länk där fenomenet om Bella förklaras. Det finns, hittils bara 3 bilder på dalbohund så Bella har väl fått representera Norsk Dogge. Norrmännen hade tidigt en Engelsk mastiff som antagligen hemförts av vikingar. (till England från Rom med romarna) Skogsfrun fantiserar: Engelsk mastiff x Bernen sennen = rekonstruerad Dalbohund??* Läs om molosserna här: http://www.moloss.com/001/ptxt/breed.html

http://barasaras

 
micke och sabine

micke och sabine

15 november 2008 18:56

Tack så mycket för den faktan. Vi har letat efter detta.

Mvh

http://sabine.bloggagratis.se

 
Ingen bild

tjejen

22 april 2012 19:16

det kan väl ändå vara lite irländsk varghund påtanke på hur pälsen är.
Kanske om man korsar en Broholmer och en irländsk varghund så kanske man får fram Dalbohunden eller får en som ser ut som en dalbohund. :P

Skogsfrun på Dal

22 april 2012 20:32

Ja det vore intressant att få veta Dalbohundens DNA och jämföra med nu levande raser.
Bollen ligger hos SLU som sagt.

 
Ingen bild

tjejen

22 april 2012 19:34

Kanske finns det även Tornjak, Rafeiro do alentejo samt Sarplaninac, sankt berner och berner sennen. det kan väl förekomma dessa gener i Dalbohund.
Min mammas mormor hade den sista Dalbohunden och vi har kvar skinnet från den hunden.
min mamma har berättat som hennes mormor berätta för henne att hon fick den från en kringresande som använde hunden som vakthund av vagnen och att hunden alltid var runt henne samt att hunden rädda henne från att bli våldtagen och kidnappad genom att trycka ner förrövaren til marken med sin kroppstygnd. :)

Skogsfrun på Dal

22 april 2012 20:35

Om ni har ett skinn efter Dalbohunden hoppas jag att ni är mycket rädda om det och vårdar det ömt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Skogsfrun på Dal - 13 december 2020 12:45

Kärt minne från tiden då lilla Ninna västgötaspets fanns med oss. Luddes bonusmamma och så stolt med glitterhalsband. Lille vän!     Vi är till åren kommna nu och minnen från fornstora dar tränger sig på. Särskilt i juletid. Dessa är...

Av Skogsfrun på Dal - 1 november 2020 16:50

Livet går lite i stå, men lite har man ju alltid att stå i.   Här sitter de som vaktar huset   Men vi välkomnar gäster trots coronatider, en kan ju hålla  a v s t å n d. Sköna promenader i skogen bakom och annorstädes begås...när andan...

Av Skogsfrun på Dal - 3 september 2020 15:52

    Klicka på bilderna för större storlek och för att läsa texten som hör till.         ...

Av Skogsfrun på Dal - 22 maj 2020 19:23

Hej go vänner! Gamla som jag känner och nya glada.   Skulle må bra av en renovering själv men det är torpet som står i fokus just nu, sommaren är kort.             Färdig långsida av stallbyggnadens logdel. Det grejas högt  och lågt,...

Av Skogsfrun på Dal - 6 maj 2019 17:30

En kväll i Mars kunde vi inte låta bli att tjuvstarta utelivet trots att det under dagen fallit ett tunt snötäcke. Jo, det var ruggigt kallt så vi blev snart tvugna att dra oss inomhus.     Nu är vi inne i Maj månad och skogsfrun är sittan...

Hej och välkommen!.....


- till Torpet i det vackra Dalsland.
Om kommentarer läs mer...

Klicka för större bilder!

 

Fråga mig

56 besvarade frågor

 

Översätt

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Oss emellan...

Länkar

 

 

Vädret

Väder Mellerud

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se